STADSDEL 2030

7an-läsarna om Stadsdel 2030

Var ska alla bilar parkeras?
Här är 7an-läsarnas tankar och funderingar kring Stadsdel 2030.

>>> För två år sedan presenterade Örnsköldsviks kommun en visionsskiss på en helt ny stadsdel i centrala Örnsköldsvik. I en serie artiklar tittar 7an närmare på projektet. Sedan tidigare har vi efterlyst tankar och funderingar kring Stadsdel 2030 från er läsare. Här presenterar vi samtliga i sin helhet.

>>> Spontant tycker jag den nya stadsdelen ser dyr, dekadent och onödig ut. Jag har inget emot själva designen, men jag misstänker att den kommer vara finansierad till största del av skattebetalarna.
Att göra motsvarande med privat finansiering är ett mycket bättre alternativ. Om det ekonomiska underlaget finns så bör inte detta vara något problem, om inte så blir detta en ny dyr investering som inte lönar sig och därmed drar resurser bort från övriga områden som kommunen har ansvar för.
Johnny Grenwald

>>> Det är så mycket som berör Stadsdel 2030 så det går inte att göra det kortfattat! Mest beroende på att gamla synder överskuggar det hela så vad gäller byggandet av bostäder nära stadskärnan har att man inte tänkt framåt och dessutom varit dumsnåla. Vad gör t.ex. Bilia, Mekonomen, OSTP, bussgaraget och Hyresmaskiner egentligen i stadskärnan? När det ska köpas eller repareras bilar ska dessa provköras och vart då? I alla fall inte inne i stan, så det körs en hel del i onödan. Dessa har fått både etablera sig och fått stanna kvar och vad gäller OSTP så är det dumsnålheten som fått råda. Kommunen har länge vetat vad det kostar att köpa (?) tomten m.m. och priset har bara stigit. På dessa tomter borde det ha byggts och då hade fantasiprojektet Stadsdel 2030 inte ens varit aktuellt.
Vad gäller Stadsdel 2030 så är det mycket av ett drömtänkande, för det verkar inte vara gjort någon ordentlig marknadsundersökning, för vilka ska bo där? Är det de 5 000 man drömmer om?
Där kommer det svåraste för kommunen, att försöka öka invånartalet och att inte profetian, en ordentlig minskning, slår in. Jag inbillar mig också att de som lockats hit med de nya arbetstillfällena och bor i en storstad vill nog hellre in i ett hus än in i en lägenhet igen. Min dröm är; bort med de ovanstående företagen och bygg bostäder där och gör en camping/ställplats där det anskrämliga båtupplaget är och en bit in på Strandparken.
Vidare, så länge det finns bostäder på G som inte startats p.g.a. för lågt intresse ska det inte rusas iväg och byggas mera.
Risken är stor att Stadsdel 2030 går samma väg som Världsklass 2008, tynar bort ...
Med en stadscamping är ju fördelen att det redan finns kringaktiviteter, bangolfen, skateboardbanan och kiosken. Sedan finns ju vattnet som går att använda i motsats till kajkanten vid Saltmagasinet som faktiskt är farlig för barn. Vidare så är viken vid Strandparken soldränkt i stort sett hela dagen, tvärtemot vad det är vid Saltmagasinet. OM den stadscampingen skulle bli verklighet då skulle vi i alla fall vara bäst i Sverige! Ja, kanske t.o.m. i Europa för bra stadscampingar är det inte så gott om. En fin dag till Er alla!
Lennart

>>> Låt kustremsan vara tillgänglig för alla och all typ av aktiviteter. Bygg inte ett "Manhattan". Nej till lyxbyggen som gynnar de som redan har allt.
Tänk på miljö/naturkatastrofer. Se hur det varit i Europa i sommar/höst!
Inga båtplatser! Håll båtarna utanför området. 
Utveckla hamnen/stadsdelen så att alla medborgare känner sig välkomna. Fruktträd, buskar, gröna miljöer/rum. Sittplatser i sol/skugga/regn. Grillplatser.
Äre lörnt å tyck nå

>>> Jag tycker att det är jättedumt med Stadsdel 2030. Varför ska det byggas på en sådan fin promenadväg? För oss som bor nere i stan är det en fin oas just nu. Dessutom är det en lisa för själen att få betrakta alla fina båtar både i vattnet under sommaren och på land under det resterande året.
Ulla

>>> Ändå sedan de första nyheterna kom om detta så har jag en mycket bestämd åsikt! Låt parken och småbåtshamnen vara kvar. Det är många som nyttjar dessa områden. Både gamla och unga! Finns så många fler områden som kan exploateras. Bygg vidare uppe på Kusthöjden, riv de fula byggnaderna längre bort på Sjögatan och bygg där. Se till att det blir något av gamla järnvägsstationen. Bygg bortanför den. Mot oljehamnen. Men jobba framför allt för fler arbetstillfällen. I dag kan jag inte förstå vilka som ska flytta in i alla lägenheter som kommunen vill bygga!
Mona Lidén

>>> Ö-viks nya stadsdel! Att överhuvudtaget planera detta i ett hamn-och industriområde är ofattbart! Varför inte utveckla i kommunen inåt landet där luft och miljö är betydligt bättre än i hamnområde! Öviks hamn är och förblir en typisk industrihamn med rykande skorstenar och dåligt badvatten.
Gunilla Elmström

>>> Var ska alla bilar parkeras? Cirka mer än 2 000 bilar. Men inte ett utrymme för dom.
Rickard Lindberg

>>> Har vi inte en fin hamn redan med restauranger, nära buss och tågstationen? Har vi inte fina havsbad både norr och söder om Örnsköldsvik? Vem vill bada där, mitt i stan? Vart tog tanken om en levande landsbygd vägen? På landsbygden blir det ju mer och mer omöjligt att bo. Alla kan väl inte bo på hög i stan? Jag tror inte att en ensamstående småbarnsmamma kommer kunna ha ekonomi att bo i det området heller.
En annan tanke: Vad gagnar det klimatet att bygga där? Dessutom med höjda havsnivåer? Vi kanske ligger lugnt till, här i Höga Kusten, men ändå. Det är sådana här projekt som gör att jag funderar på vad politiker och de som bestämmer håller på med. Vill ni ha mer människor som föds och stannar kvar längre tid i kommunen, satsa i stället på landsbygden. Fungerande affär, kommunikation, skolor och omsorg. 
Undrande

>>> Nej, nej! Fullkomligt vansinne att bygga denna nya stadsdel som bara kommer gynna dem som har råd. Det kommer inte bli något som alla öviksbor kan ta del av. 
Gör något vettigt av det som redan finns i stället och rusta upp det som i dag bara förfaller, i stället för att riva och bygga lyxbostäder åt några få utvalda!  Badplats skulle behövas mer centralt, men om vattnet är otjänligt att bada i, i dag. Hur ska de lösa det sen? Riva fabriken? 
Finns så mycket annat som är betydligt bättre att lägga dessa pengar på! Tänk om! 
"Loppan" 53 år, Valhalla 

>>> Detta är bland Ö-viks bästa lägen! Så varför inte slå på stort och satsa på det bästa? Min idé är inspirerad av Sjöbris i Umeå och Strandkaj kök & bar i Ö-vik. Min dröm är att man ska slå upp en resturang/pub om är enbart gjord av glasväggar (ett så kallat uterum) där man nyttjar det fantastiska läget och utsikten till 100%. Man får panoramavy över hamnen och havet. Tänk att göra en blandning av Sjöbris i Umeå och Strandkajen i Ö-vik när man satsar på kvalité. Det finns alldeles för få unika resturanger i Ö-vik som håller hög kvalité på mat och atmosfär. Vi har Linnea & Peter med hög kvalité på mat som alltid är fullbokade, vi har Strandkajen i hamnen och The Chef som alltid är fullbokade. Det är dom stora och omtalade restauranger i Ö-vik som det går bra för. Så det är uppenbart att ö-viksborna uppskattar dessa ställen, så varför inte öppna en till men med oslagbar atmosfär? Tänk att kunna satsa på räkkvällar, löjromspizza, fina köttbitar från Diléns eller varför inte nån närodlad fisk med kanske nån trubadurkväll eller annan härlig livemusik till och från? Höga Kusten är ett stort attraktivt turistområde, speciellt på sommaren! Självklart ska vi locka både bilturister och båtturister att kunna äta en god och exklusiv middag eller lunch och unna sig nåt gott och dricka och bara njuta av atmosfären och vyerna nya stadsdelen har att erbjuda. Tror denna idé enbart kommer leda till succé!
Frida Lundqvist 

>>> Vacker vision. Och visioner måste man ha. Men man kommer att tänka på sagan om mäster skräddare, ”de bidde ingen vante, de bidde en tummetott”. Som exempel kan man ta de stora planerna för torget som ledde till att restaurangen där revs. Ingenting hände på flera år men nu äntligen står där en container.
Bo G

>>> När ska alla andra projekt bli färdiga? Jag tänker på Kusthöjden, Bellevue, Framnäsudden, Björkplantagen som ännu ej är färdigställda. Det finns säkert fler ... Örnsköldsvik blir en stad med massor av oavslutade byggprojekt.
Vem ska betala för linbanan och framför allt: Får man verkligen bygga linbanor över bebyggda stadsplanelagda områden? Vad händer på vintern när det är risk för nedfallande is? Vem ska betala för allt annat lull lull som presenteras i visionsskissen? Kom ihåg kommunens hantering av snedhissen som skulle byggas upp till Kusthöjden.
Kommer Länsstyrelsen att godkänna bebyggelse så nära vatten som det blir vid nuvarande Lungviks hamn? 
Vem ska bo i alla nyproducerade lägenheter? Örnsköldsvik har en krympande befolkning. Nationellt så minskar barnafödandet, invandrare ska förmås att återvandra. Kort sagt hela nationens befolkning krymper men Örnsköldsvik ska tydligen växa trots att så inte skett sedan 60-talet.
Hur ska båtlivet tas om hand i Örnsköldsvik? Försvinner Lungviks hamnförening kommer det att vara omöjligt för boende och framtida inflyttade att få tag på en båtplats i Örnsköldsvik. Är det inte av vikt att vi har ett fungerande båtliv likväl som alla andra fritidsaktiviteter. En skärgård i världsklass gäller tydligen bara för turistande båtar.
Kortfattat: Lägg ner Stadsdel 2030 och satsa på oss som bor i stan i stället. Massor av skattemedel kommer att gå förlorade.
Per-Arne Westerlund

>>> Vansinnigt att bygga så nära vattnet med tanke på miljöförändring.
"Hicke"

>>> Stadsdel 2030 är inget annat än en stor fantasibubbla. Förstår inte hur de styrande tänker. För det första: Vilken målgrupp riktar det sig till? Om det är bostadsrätter kommer priserna att ligga på många miljoner. Även hyresrätter kommer att kosta mycket per månad. Det är ju bara att titta på vad det kostar i övriga hus som ligger vid kajområdet.
Barnfamiljer vill ju helst bo i eget hus med tomt. Vilka säljer dessa – jo, pensionärer oftast som vill minska sitt boende. Har de råd till en lägenhet i nybygget? Oftast nej. Exempel: Det hus jag äger skulle vid en försäljning ge möjlighet att köpa en etta inne i stan!
Kommer dessutom att kosta kommunen mycket pengar i form av infrastruktur m.m. D.v.s. våra skattepengar. Varifrån ska de tas? Dessa pengar skulle hellre göra mer nytta runt om i kommunen. Nu rivs lekplatser, det sparas in på förskolor och skolor. Äldrevården behöver mer resurser och kommunen tror sig ska spara in pengar på att ta bort de personliga assistenter som är anställda i dag. Allt för att ha råd att genomföra skrytbygget inne i stan. Olika förvaltningar, men till syvende och sist är det ju samma börs.
Det planeras dessutom för butiker, restauranger, kafeer m.m. Vilken näringsidkare ska ha råd med verksamhet här? Vi ser ju vad som händer inne i stan. Dessutom ökar konkurrensen för flera med troliga konkurser som följd.
Kommunen behandlar dessutom båtföreningen som i dag finns i området mycket skamligt. T.o.m. kostar på en advokatfirma i Stockholm för att bli kvitt dem. Undrar vad det kostar?
Nä, tänk om och gör rätt! Inget mer ska byggas i centrala stan. Bygg hellre där vi bor i dag runt om i kommunen. Låt oss bo kvar, på vår hemort, även som gamla, låt barnfamiljer hitta sitt drömhus till billigare penning, vilket blir verklighet om gamla har råd att flytta från sina hus. Satsa på skola och förskola med mindre enheter. Stordrift är ingen bra lösning. 
Örnsköldsvik blir inget attraktivare om Stadsdel 2030 blir verklighet om det innebär att övriga delar i kommunen ska tappa boende för äldre, skolor och förskolor. Ska vi locka fler att flytta hit så är det betydligt viktigare än en flådig utsikt vid kajen.
Pensionär

Publicerat