EKONOMI

Vattnet blir dyrare

VA-taxan för brukningsavgifter höjs med 6,5 % från och med årsskiftet. Det förslaget behandlas av kommunstyrelsens arbetsutskott i morgon tisdag. Avfallsavgifterna höjs också kraftigt, där är förslaget en höjning på 13 %. Och håll koll på vad du slänger i matavfallskärlet. Gör du fel debiteras du en avgift.

Förslagen som behandlas av kommunstyrelsens arbetsutskott tisdag 15 oktober är följande:
•    Kommunfullmäktige fastställer en generell höjning av VA-taxan för brukningsavgifter med 6,5 % jämfört med 2024. Ändringen av VA-taxan för brukningsavgifter börjar gälla den 1 januari 2025.
•    Kommunfullmäktige fastställer justering av taxorna för kommunalt avfall och slam. Avgifterna för avfall höjs generellt med 13 % jämfört med 2024. Avgifterna för slam höjs generellt med 13 % jämfört med 2024. De föreslagna ändringarna börjar gälla den 1 januari 2025.

Anledningen till höjningarna av VA-taxan är enligt Miva att man står inför kraftiga investeringsutmaningar där närmare 2 miljarder kronor behöver investeras i både reinvesteringar och nyinvesteringar de närmaste 10 åren. Anledningen till detta är bland annat skarpare lagkrav på avloppssidan, omvandlingsområden och exploatering samt utveckling av dricksvattenförsörjningen inom hela kommunen.
Ledningsnätet är på många delar i kommunen gamla och utslitna vilket genererar både akuta läckor och vattensvinn vilket kräver reinvesteringar. Även anläggningarna i form av vattenverk och avloppsreningsverk är i stort underhållsbehov.

När det gäller taxor för kommunalt avfall och slam skriver Miva bland annat att utökad service och miljöstyrning innebär ökade kostnader för taxekollektivet för avfall och slam, vilket finansieras via taxan. Faktorer som lyfts är:
•    Investering av nya kärl för införande av obligatoriska insamling av matavfall.
•    Externt omhändertagande av behandlat slam från enskilda avloppsanläggningar.

Dessutom föreslås två nya tjänster i avfallstaxan:
•    Taxa för evenemang. Eventarrangörer erbjuds kärl och behållare för mat- respektive restavfall. I priset ingår leverans, tömning och hämtning av kärlen/behållarna.
•    Felsortering av matavfall. Om annat än matavfall upptäcks i kärl/behållaren för matavfall debiteras en avgift.

 

Publicerat