SKOG & ENERGI

"Se över klimatskalet"

Två aktuella föreläsningar i Ö-vik och en ny informationstung hemsida. Den som vill sänka energikostnaderna och
öka sin energiberedskap har just nu mycket att förkovra sig i.

Hur fungerar en luft/luftvärmepump? Hur ser en beredskapsplan för avbrott ut, vilka bidrag finns för solceller och hur mycket el drar dina vitvaror?

Det finns inga dumma frågor om energi och klimat. Det är parollen för Energimyndighetens nya nationella hemsida energiochklimatradgivningen.se där många svar hittas på frågor om just energi och klimat. Karin Skopac, energi- och klimatrådgivare på Örnsköldsviks kommun, är glad över lanseringen.

– Sidan är matnyttig och ett bra komplement till Sveriges alla energi- och klimatrådgivare. Vi har länge velat ha en gemensam och uppdaterad hemsida att hänvisa till.

De ö-viksbor som ringer, vad frågar de mest om?

– Mest runt det aktuella småhusstödet till den som har ett eluppvärmt småhus och vill byta uppvärmningsmetod, exempelvis till bergvärmepump. Solceller är också fortfarande intressant. Men det kanske ändras framöver om regeringens budgetförslag går igenom. Där föreslås att bidraget ska sänkas till 15 procent igen och att skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el slopas.

För den som är nyfiken på tillvägagångssätt att spara energi i sin bostad och minska sårbarheten vid elavbrott tipsar Karin om en webbföreläsning, onsdag 25 september kl. 18.00-19.00, som även kan ses i efterhand.

– Intresserade kan kontakta mig så skickar jag länken, säger Karin som rent fysiskt också är på plats under en liknande föreläsning på Arkenbiblioteket, tisdag 12 november kl. 17.00-18.00.

Vad är dina bästa tips för energieffektivisering i bostäder?

– Se över klimatskalet, alltså husets hölje, och täta runt dörrar och fönster. Har man tvåglasfönster kan man lägga till en isoleringsskiva. Arkenbiblioteket har miljökassar med värmekamera till utlåning, den visar hur isolerat huset är. Att sänka din inomhustemperatur med 1-2 grader är effektivt och se över gamla vitvaror som drar mycket el.

– Är du orolig över elpriserna i vinter brukar vi rekommendera att i första hand försöka minska din energiförbrukning med olika åtgärder. Sedan några år tillbaka finns även avtal med ett fast pris över vintern, vintersäkring, det kan göra att det känns lite tryggare, säger Karin Skopac.

Länkar
Publicerat