Jonathan Nordlund jobbar på Domsjösågen. Precis som Hans Nordlund, Jonathans pappa, gjorde. Och precis som Jonathans morfar Rune Wikberg och morfarsfar Frans Wikberg. Ja, till och med precis som Edward Wikberg, Jonathans morfars farfar.
Höll du tungan rätt i mun? Rätt är att Jonathan är den femte generationen Nordlund-Wikberg som tjänar ihop sitt levebröd på det sågverk som längs Domsjövägen 83 sett myriader av anställda komma och gå. Här anlades i slutet av 1700-talet en så kallad lastageplats för lastning och lossning av virket från skogarna i Mo, flottat via Moälven. 1866 lät Johan Carl Kempe bygga områdets första ångsåg och av honom fick sedermera Edward Wikberg – alltså Jonathans morfars farfar – 1917 emotta en medalj för 50 års trogen tjänst.
Själv har Jonathan avverkat 14. De senaste åren som platschef, precis som sin pappa.
– Jag tänker inte jätteofta på det men när man väl börjar gå tillbaka och titta på årtalen; det är ju rätt häftigt, det är det, säger Jonathan om den långa släktsagan.
Hade du ens något annat val än att jobba här?
– Det här var det arv jag fick, säger Jonathan skämtsamt. Nä, jag gick svetsprogrammet på Parkskolan så det var egentligen inte alls självklart. Jag började på eget bevåg då jag erbjöds vikariat efter ett sommarjobb. En rolig sak är att mina tre syskon också har jobbat här, som vikarie eller sommarjobbare.
Ni har det i blodet?
– På ett sätt har man blivit skolad genom släkten från att man var barn. Trä fanns alltid med under uppväxten, mamma var rätt less när alla kom hem med strumpor och fickor fulla med sågspån. Vi växte upp här uppe på Plankvägen – och nu har jag och sambon köpt hus på Fanérvägen, så vi har nära till jobbet.
Hur är det att jobba här?
– Fantastiskt roligt. Vi är ett lokalt förankrat företag som gör väldigt gott för kommunen. Vi återinvesterar väldigt mycket i företaget och vi är ett team där alla känner alla.
Sedan 2001 ägs Domsjö sågverk av Högland Såg & Hyvleri – Höglandssågen – med sågverk även i Anundsjö och Högland. I våras köpte de Domsjö hamn av Örnsköldsviks Hamn & Logistik och på marken är nu byggandet av ett stort hyvleri i full gång. En mångmiljonsatsning för att minimera transporterna genom stadskärnan.
– Virke från anundsjö- och höglandssågen kommer hit för att justeras (sorteras och kapas i exakta längder) och köras genom torken, sedan skickas det tillbaka för att hyvlas – och sedan hit igen för att lastas på båt eller bil. Vi exporterar ungefär 200 000 kubikmeter varje år, mestadels till England men även till Nordafrika och övriga Europa. Hyvleriet beräknas vara klart i mars och då kan vi hyvla här, förklarar Jonathan och fortsätter:
– Förbättringsarbetet är bland det roligaste med mitt jobb och vi jobbar mycket med miljön. Dieseldrivna fordon byter vi ut mot eldrivna, det senaste inköpet är en femton tons eltruck.
Hur går det för företaget?
– Det går bra, vi går med vinst. Framtidstron är stor. Det går upp och ner i branschen men smarta investeringar har gjort att vi klarat oss väldigt fint.
Vid kajkanten, när Jonathan ska fotograferas, tittar han sig omkring och konstaterar:
– Det här är den vackraste platsen på jorden. Jag brukar säga att här blir jag fast. Ni ska se hur stan lyser upp när det är mörkt om kvällarna.
Kommer din dotter att jobba här?
– Det skulle i alla fall inte jag ha något emot, säger Jonathan Nordlund och skrattar.