Siffrorna talar ett tydligt språk, det behövs fler företagande kvinnor för att balansera upp ägandeskapet av företag i Sverige. Endast 28 % av företagen i Sverige drivs eller ägs av kvinnor och liknande siffror återfinns i Örnsköldsvik och Västernorrland. Det är något som landshövdingen Carin Jämtin tillsammans med Petra Forsström på Härnösands kommun och Frida Anundsson på Sparbanksstiftelsen i Norrland samt företagande kvinnor och näringslivsrepresentanter i Västernorrland vill ändra på. Camilla Rodin är näringslivsutvecklare på Örnsköldsviks kommun, hon är en av de som brinner för att fler kvinnor ska vilja och våga ta steget att driva eget.
– Utvecklingen går för sakta, skulle vi fortsätta i den här takten kommer det dröja 80 år innan vi får en jämställd fördelning av företagare i Örnsköldsvik. Den här plattformen behövs och det handlar om att synliggöra kvinnors företagande, att inspirera fler att ta steget att starta företag, att attrahera investerare samt få fler kvinnor att bli investerare, säger Camilla Rodin.
Av de nyföretagare som fått stöd och utbildning via Nyföretagarcentrum i Örnsköldsvik har cirka 48 % kvinnor och 52 % män under de senaste 10 åren startat företag, samtidigt är siffran fortfarande låg på kvinnor som väljer att starta och driva totalt sett.
– Varför utfallet ser ut som det gör måste vi undersöka vidare för att se på vilket sätt vi kan stärka förutsättningarna för kvinnors företagande här i vår kommun, fortsätter Camilla.
Tillväxtverket har gjort en omfattande undersökning och lämnade i sin slutrapport ”Uppdrag om kvinnors företagande” åtta slutsatser och förslag till åtgärder på hinder för att kvinnor startar företag. Åtgärderna syftar till att främja kvinnors företagande vilket är viktigt för ekonomisk tillväxt, sysselsättning och konkurrenskraft.
– Vi behöver mångfalden ur flera perspektiv. Vår ekonomiska tillväxt är beroende av den men också utifrån behovet av sysselsättning och utvecklingen av samhället i stort, säger Fredrik Holmgren, näringslivschef i Örnsköldsviks kommun.
Plattformen De 4K kommer erbjuda ett antal träffar varje år med möjlighet till nätverkande samt inspirerande föreläsningar och företagspresentationer, workshops med mera. Det kostar inget att vara en del av den länsövergripande plattformen.
En första träff är planerad till 22 oktober kl 15:00-19:00 på House Be i Örnsköldsvik.