HUS & HEM

Konsten att döstäda

Kan du inte hålla reda på alla dina saker har du helt enkelt för mycket. Att döstäda underlättar för efterlevande och kan även påverka din själsliga röra positivt.

I den amerikanska tv-serien "The gentle art of swedish deathcleaning" besöker tre svenskar; en designer, en ordningskonsult och en psykolog, amerikanska hem för att vara behjälpliga i metoden att döstäda. Den hade USA-premiär i april 2023 och har därefter visats i Kanada, Australien, Tyskland, England, Italien, Sydafrika och Japan. I Sverige är serien döpt till "Den svenska konsten att döstäda" och på SVT Play visas samtliga åtta avsnitt fram till oktober 2025.

Konceptet att döstäda myntades av den svenska författaren Margareta Magnusson. Som 81-åring debuterade hon 2017 med boken "Döstädning: Ingen sorglig historia", i dag en bästsäljare världen över. I den tar hon upp flera aspekter av att döstäda och hur det handgripligen går till. Själv beskriver hon det som något hon alltid gjort – nämligen att planera sitt liv så att efterlevande slipper krångel.

Att döstäda innebär alltså i praktiken att rensa bort ett överflöd av prylar för att underlätta efter ditt frånfälle, samtidigt som mycket finns att vinna för egen del, oavsett ålder. Att gallra, göra sig kvitt saker och organisera det som återstår kan påverka den själsliga röran på ett positivt sätt. Inte minst genom ett inre lugn. Märk väl att konceptet inte handlar om att ha så få prylar som möjligt, däremot att släppa taget och göra medvetna val kring oönskade presenter, arvegods, oanvända kläder och kvadrupla uppsättningar serviser. Att döstäda är att fundera kring vad ditt liv har handlat om och hur du vill att det ska se ut framöver.

4 tips

I dag är nätet fyllt av tips på hur du döstädar på bästa sätt. Skapa exempelvis en samlingsplats i hemmet där du delar upp dina saker i högar.

1. Börja med något smått som du inte har ett känslomässigt band till, förslagsvis matlådorna. Rensa ut udda och trasiga lock och ställ lådorna i prydliga högar. Det ger en snabb och positiv förstärkning till att vilja fortsätta.

2. Tänk i kategorier. Möbler, kläder, textilier, tavlor etc. Ta en kategori i taget, skriv upp på en lapp och gå igenom rum för rum. Skapa en samlingsplats i hemmet där du delar upp saker i högar. Det som ska behållas, slängas och skänkas bort. Fråga barnen vad de vill ha.

3. Att göra sig kvitt arvegods kan skapa skuldkänslor. Ställ dig frågorna: Använder jag just den saken, betyder den extra mycket för mig? Kan det som legat så länge i kartong på vinden komma till bättre användning hos någon annan? Våga stå för att du prioriterar dina egna intressen och behov framför en gammal släktings.
Tips! Fotografera det du blir nostalgisk över, om det så är din egen bröllopsklänning. På ett sätt lever det då kvar utan att ta upp plats.

4. Vänta med fotografier och brev till sist. Många minnen och känslor gör att du fastnar – och det är okej.

Källa: Leva & Bo, Vi i Villa och Senioren

Publicerat