SAMHÄLLE

Suicidpreventiva dagen 10 september

Vad kan jag som enskild göra? Vad kan vi göra tillsammans? Förebyggande står i fokus under suicidpreventiva dagen i Örnsköldsvik 10 september, där Karin Schulz, nationell samordnare för suicidprevention medverkar. Se programmet för dagen här.

Vik gärna en stund 10 september för ett arrangemang som lyfter och ger kunskap om ett ämne som kan kännas obekvämt men som behöver upp i ljuset och där ökad medvetenhet kan bidra till förändring. Den 10 september uppmärksammar Örnsköldsviks kommun, likt många andra platser i landet och världen, den internationella suicidpreventiva dagen.
Suicidpreventiva dagen infördes 2003 på initiativ av International Association for Suicide Prevention (IASP) tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO) med syfte att uppmärksamma och öka kunskapen om att förebygga suicid.

Arrangörerna bakom årets program i Örnsköldsvik är särskilt glada över att Karin Schulz, nationell samordnare för suicidprevention medverkar för att föreläsa om förebyggande från såväl medmänskligt plan som på nationell nivå. Även Folkhälsomyndigheten bidrar genom ett kunskapsseminarium på samma tema.

Suicidpreventiva dagens arrangemang hålls i stadshuset Kronan (Kempesalen), Järnvägsgatan 6, Örnsköldsvik. Alla intresserade hälsas varmt välkomna. Arrangemanget är kostnadsfritt och det är möjligt att delta i valfria delar av programmet. Någon föranmälan behövs inte.

Program suicidpreventiva dagen 10 september

Kl. 13:00–16:00 Folkhälsomyndighetens webbsända kunskapsseminarium om individinriktade sätt att förebygga suicid inom och utanför vård och omsorg. Vi följer seminariet gemensamt i Kempesalen, Stadshuset Kronan.
Om du vill se seminariet från din egen dator, anmäl dig i förväg på Folkhälsomyndighetens webbplats så får du en webblänk Länk till annan webbplats..

Kl. 17:45 Mingel på den öppna ytan i stadshuset Kronans entréplan.

Kl. 18:00 Karin Schulz, nationell samordnare för suicidprevention och tidigare generalsekreterare för föreningen Mind, berättar om vad vi alla kan göra samt utvecklingsområden vad gäller suicidprevention och psykisk hälsa.

Kl. 18:20 Egenerfarna och företrädare för Örnsköldsviks kommun, SPES, Suicide Zero, Studieförbundet Sensus samt Sjukhuskyrkan/Svenska kyrkan bidrar med personliga berättelser, musik och information.

Kl. 18:45 Vi går tillsammans till Frans Kempes torg, Johan Ödbergs kaj (om vädret tillåter, annars stannar vi i stadshuset Kronan.)

Kl. 19:00 Tyst minut och ljuständning. Vi minns dem vi förlorat och tänker på medmänniskor i livet.

Arrangörer är Örnsköldsviks kommun, Sjukhuskyrkan/Svenska kyrkan, Suicide Zero, SPES och Sensus.

Publicerat