Sedan februari i år erbjuds alla medarbetare hos Örnsköldsviks kommun en digital utbildning om klimakteriet. Hittills har över 500 tagit del av den och personalspecialisterna Sara Hägerström och Anna Thelberg har tagit emot mängder med positiv återkoppling.
– 99 procent av svaren är positiva och många uttrycker tacksamhet över att få mer kunskap och med den bättre kunna hantera sin arbetsvardag, säger Anna.
I sitt arbete möter Sara och Anna ofta kvinnor som är sjukskrivna eller i rehabilitering efter stressrelaterade besvär. För dem är det självklart att klimakteriet på olika sätt kan påverka såväl individ som arbetsgrupp.
– Vi tyckte det här var ett intressant och viktigt ämne att lyfta eftersom 78 procent av våra anställda är kvinnor och alla ska gå igenom det här som för många innebär mycket besvär, säger Sara. Vi kopplade behovet till sjukfrånvaro och sjukstatistik eftersom vi vet att de ökar, framför allt bland kvinnor.
Efter dialog med dåvarande personaldirektören presenterade de sitt förslag för kommundirektör och förvaltningschefer som tog emot förslaget med öppna armar. Sara och Anna fick uppdraget att hitta en passande lösning för att höja kunskapen om klimakteriet hos samtliga medarbetare.
– Det var viktigt för oss att alla skulle kunna ta del av det här och eftersom vi har många medarbetare inom vård, omsorg och skola valde vi en digital lösning där vi beställde en utbildningsfilm från författaren och träningsinstruktören Monika Björn, säger Sara.
– Filmen innehåller fakta, symtom, vad man kan göra själv för att minska symtomen och tips och råd för att få arbetslivet att fungera. Med budskapet att själv ta reda på vad som passar just dig, säger Anna. Vi har tillgång till filmen i två år så medarbetarna har möjlighet att se den till och med februari 2026.
En uppmaning till medarbetarna har varit att se utbildningsfilmen i grupp på till exempel en arbetsplatsträff, så att det blir av och för att få tillfälle att reflektera tillsammans. En viktig del i satsningen är att bryta det tabu som finns kring att prata öppet om klimakteriet.
– Det har absolut funnits ett tabu men framför allt en okunskap bland kvinnorna själva som inte alltid själva förstår att symtom de upplever kan orsakas av klimakteriet, menar Sara. Många symtom i klimakteriet liknar de som uppstår vid till exempel utmattning. När vi kunskaphöjer generellt om klimakteriet blir det mycket lättare att ta in den aspekten i samtal mellan arbetsgivare och medarbetare.
Klimakteriet påverkar individen och på arbetsplatsen innebär det att även arbetsgruppen kan påverkas.
– När någon förändras och under en period lättare blir arg, inte har samma engagemang som tidigare eller beter sig annorlunda på något annat sätt kan det lättare uppstå konflikter på arbetsplatsen, säger Anna. Med mer kunskap ökar vi förståelsen och sänker tröskeln till att våga prata om det här.
Förutom utbildningsfilmen finns fakta och information om klimakteriet tillgängligt för medarbetare och chefer på intranätet. Även rutiner och mallar har setts över.
– Vid upprepad sjukfrånvaro har vi omtankesamtal och där finns nu även frågan om klimakteriet med, säger Anna. Klimakteriet tas även upp i vår vägledning vid arbetsanpassning och arbetslivsinriktad rehabilitering samt i arbetsmiljöutbildning för chefer och skyddsombud. Vi vill hjälpa cheferna att lyfta det här, som kan vara känsligt. När frågan kommer av omtanke från någon som har kunskap blir det lättare.
– Det vore häftigt att kunna mäta och visa siffror på om vi med det här kunnat förhindra längre sjukfrånvaro hos individer men det är svårt att följa upp. Självklart är vi också medvetna om att allt inte går att förklara med klimakteriet och hormoner, utmattning finns och är tyvärr vanligt, säger Sara.