Åke Hultman visar upp sin stora bredd inom konst och fotografering – även om det nästan helt uteslutande handlar om teckningar och fotokonst i svartvitt. Endast ett av alla konstverk i utställningslokalen innehåller färg – det digitala fotografiet ”Covideliminerare” som är Åkes tolkning av ett munskydd.
Pandemihot och andra hot mot mänskligheten och vår värld i stort är något som Åke intresserat sig för de senaste åren. De nyaste verken på denna samlingsutställning kommer från den närmast skrämmande utställningen ”Osedda landskap” som han hade på Galleri Lokomotiv tidigare i år. En dystopi om vad som kan hända med vår jord ifall hoten om bland annat klimatkatastrofer, biologisk och kemisk krigsföring och kärnvapenkrig blir realitet.
Det äldsta som Åke visar upp är ”Mötet” från 1963, syrafast metallslagg som blivit till små figurer. 1963 blev han också nordisk mästare i en fototävling och som fotograf har Åke experimenterat rejält. Här finns bland annat fyra delar av ”Fotografiska teckningar” som ursprungligen fanns med i projektet Bild i Bok. Bakom dessa bilder ligger ett rejält pillergöra. De två verken ”Solspår” från 2017 visar också på Åkes tålamodskrävande arbete, med exponeringstider på två timmar.
”Efter regnet” är en stor tuschteckning Åke gjorde till sin utställning på Rådhuset 1986 och han visar även sina första torrnålsgravyrer som han gjorde efter att familjen flyttade till Lomsjön där han blev granne med grafikern och teckningsläraren Otto Ödling (1906-1987).
Som Sveriges enda utövare av fototekniken daguerreotypi, som uppfanns av den franske konstnären och kemisten Louis Daguerre 1839, visar Åke förstås också upp exempel på sina unika daguerreotyper – ett mycket speciellt och arbetskrävande sätt att fotografera.
– Många vet inte vad daguerreotypi är så jag har skrivit lite text till bilderna i utbildningssyfte, berättar Åke, som öppnar sin sista utställning i Konst & Kamera nu på lördag 10 augusti med vernissage 14.00.
Utställningen visas därefter lördagar och söndagar 12.00-16.00 och onsdagar 14.00-20.00 fram till och med söndag 25 augusti. l