NÄRINGSLIV

Salusand en pärla för Caroline

När Caroline Kempe tog över och restaurerade den förfallna havscampingen i Salusand var glädjen från gäster och närboende stor.
– Det har nästan varit överväldigande, säger Caroline vars stora projekt; Restaurang Pärlan, nu har öppnat.

Det var 2019 som den populära och välbesökta havscampingen i Salusand, strax norr om Husum, stängdes ner. Avloppsanläggningen bedömdes undermålig och en långdragen rättsprocess mellan kommunen och dåvarande ägare fick campingområdet att långsamt förfalla.

I slutet av 2021 stod det klart att Högsta domstolen inte skulle pröva målet och därmed kunde en försäljning påbörjas. Intresset var stort ända fram till budgivningen i vilken Caroline Kempe slutligen stod som köpare.

– Jag gick ner på den här stranden 8 maj 2021, badade och blev störtförälskad. Det var första gången i mitt liv jag kände att en plats tog tag i mig. Så jag tänkte: Går det att göra något åt det här, säger Caroline som tidigare jobbat inom skol- och bankväsendet.

Att driva en camping var dock något helt nytt.

– Utmaningen har varit att hitta en bra kommunikation med de som alltid varit här, att inte trampa dem på tårna samtidigt som jag satte min egen prägel och egna regler. Salusand blev ju lite av deras plats under alla år man väntade på vad som skulle hända med campingen.

Gensvaret från både gamla och nya gäster har dock varit över all förväntan.

– Speciellt från närområdet; jag hade inte förstått nivån på hur mycket Salusand betydde för dem. Glädjen från omgivningen ... det har nästan varit överväldigande till och från. Ja, jag ger platsen möjlighet att leva men det hade inte gått utan platsen i sig. Det är den som är magisk, sättet som naturen får vara närvarande, och jag försöker se till att den är hel och ren.

Förutom den långa stranden består campingen i dag av en reception och kiosk, sex mindre och fyra större stugor, ett servicehus och närmare 100 ställplatser för husvagnar och husbilar samt tältplatser. Allt antingen helt nybyggt eller renoverat. Receptionen och kiosken har hållit öppet sedan mors dag, 26 maj.

– Redan första året planerade jag att öppna till just mors dag, vilket kommunen var tveksam till att jag skulle lyckas med. Men det gjorde jag. Efter det är mors dag helig, då öppnar jag alltid, säger Caroline glatt.

Men ibland har hon inte känt sig lika munter.

– Det har funnits stunder då jag tvivlat på mig själv och vad jag tagit på mig. Från att bara tänka "nu kör vi" har jag insett att personer är beroende av att jag får detta att fungera, det är ett ansvar att leva upp till deras förväntningar. Att vara arbetsgivare är inget jag är van vid, men jag tycker om alla möten med människor. Och att ta ett socialt ansvar ligger mig varmt om hjärtat, inte minst genom att se till att ungdomar häromkring får ett sommarjobb. De är ganska många och vi har ett helt gäng som kommer tillbaka denna säsong. Det älskar jag.

Detta år tillkommer även ytterligare personal när Restaurang Pärlan, bygget som påbörjades förra sommaren, nu ska se till att gäster får både lunch och middag i form av en lättare sommarmeny med bland annat fisk och skaldjur, sallader och smashburgare.

– Vi kommer ha 2-3 anställda kockar, 2-5 servitörer, 2,5 städare och öppet året runt.

Den nästan 600 kvadratmeter stora restaurangen, ritad av Alice Berglund på Rubing Bygg i Bjästa och nyligen invigd, rymmer 150 gäster inomhus och omkring 100 på uteserveringen. Möjlighet finns att ta emot större bokningar och event såsom bröllop och kick-offer.

Exteriört har byggnaden försetts med både trä- och plåtfasad.

– Plåten visar skiftningarna från havet – vatten och grå himmel som även syns från vägen. Och träet fångar tallarna som är platsens signum helt fantastiskt fint.

Vad är förhoppningen på sommaren?

– Jag har en tilltro till att vi kommer leverera väldigt god mat, vi har anställt en kökschef som känner till närområdet, och kommer se till att ha bra alkoholfria alternativ. När de första gästerna anländer kommer jag att känna: "Vi gjorde det"! Nu vill jag att vi klarar av det tryck som förhoppningsvis blir och att gästerna får samma wow-känsla som vi, säger Caroline Kempe.

Publicerat