KULTUR

10-årsjubileum för Blånagla ARTfest

Blånagla ARTfest arrangeras av Konstfrämjandet Västernorrland på den gamla dansbanan i Orrviken strax söder om Husum den 3 och 4 augusti. 27 konstnärer inom konst, musik och dans medverkar med nya unika verk som visas för första gången.

För tionde året tar Blånagla plats i Orrviken, med inbjudna konstnärer som i sitt arbete relaterar till platsen och dess tematik. Arrangörerna bjuder in till en konstfestival i dagarna två.

Dansbanan som en gång byggdes som mötesplats för dans och musik lever upp en helg varje sommar. Publiken bjuds på samtida konst, dans, musik och film där alla verk har en anknytning till platsen och är inspirerade av ljuden och rörelserna i fabriken, bruksorten, arbete och arbetsliv, en massafabrik och livet runt den, skogen, industrins påverkan på miljö och människor, trä som material, och en dansbana vid havet.

”Inge blånagla, oklädd idag” – för en riktig arbetare var ”int’ nå’n vekling, han had’ blånagla” därav titeln till den första dansoperan på platsen 2014.

  • I år visas bland annat filmen Blånagla och man kan även ta del av den föreställning som skapades 2014 och spelades ett antal somrar därefter.
  • Koreograf Anna Källblad har skapat ett solo, Unna för Unna, utifrån arbetets rörelser som då samlades in för dansaren Conny Jansson som var med i föreställningen för 10 år sedan.
  • Curatorn Niklas Östholm berättar om hur han och konstnären Henrik Andersson 2001 spårade upp trumpeten, som blåste Eld Upphör i Ådalen 1931, vilken numera ingår i Arbetsrörelsens arkiv. Nu ställs den ut på Blånagla. Vad kan en trumpet i en utställning säga oss i dag?
  • Kompositören Henning Ullén har för Blånagla skrivit ett nytt stycke "Ceasefire" för tre musiker, där han utgått från melodin i Eld Upphör, vridit och vänt på tonerna och skapat ett helt nytt musikaliskt verk i sex satser som har sin urpremiär på Blånagla.
  • Håkan Bring Huczkowski relaterar till det obetalda arbetet runt fabriken i sin 3 tim långa performance "Jag går och hänger tvätt".
  • Ylva Westerlund premiärvisar sin film "Beyond the shoreline of steel" där vi ser hennes personliga relation till bruksorten, skogsindustrin och den brist på spöken som uppstår i sådana samhällen.
  • Helena Byström – initiativtagaren till Blånagla – fortsätter gräva i historien och reflekterar i sitt pågående arbete "Allt som kom från fabriken var kvalitet över det som sipprade ut från fabriken och in i hem och hushåll."
  • Och mycket, mycket mer!

Alla medverkande konstnärer, musiker och koreografer, dansare:
Håkan Bring Huczkowski, Ylva Westerlund, Mats Adelman, Nina Svensson, Sonia Hedstrand, Robert Nyberg, Mattias Andersson, Gideonsson Londré, Per Hasselberg, Niklas Östholm, Moa Brännström Ott, Mats Wikström, Sven Teglund, Jenny Vinterqvist,Olle Hiort, Helena Byström, Maria Sundström, Lisa Ullén, Johan Arrias, Henrik Olsson, Henning Ullén, Niklas Barnö, Alice Ullén, Anna Källblad, Conny Jansson, Elin Kristoffersson.

Se mer om 2024 års Blånagla här:  https://vasternorrland.konstframjandet.se/aktuellt/medverkande

 

Blånagla och skorstenen

Sulfatfabrikens skorsten präglade länge bilden av Husum. När den skulle rivas 2012 väcktes ett stort engagemang i samhället. Kunde stenarna användas till ett konstverk eller monument och på så vis ge det historiska landmärket en ny skepnad?

Föreningen Grundsunda Framtidsgrupp bjöd in konstnär Helena Byström för att undersöka saken tillsammans. I mötet med tidigare industriarbetare vid Husums massafabrik föddes idén om en föreställning. Ord, uttryck, berättelser och kroppsrörelser från fabriken samlades in. Tillsammans med koreograf Anna Källblad, tonsättare Lisa Ullén och filmare Jenny Vinterqvist skapades dansoperan Blånagla. I samarbete med fackföreningen Pappers avdelning 143 letades lokal. Orrvikens dansbana som ägs och förvaltas av Pappers blev såklart den perfekta spelplatsen. En insomnad festplats som väcktes till liv.

Så föddes Blånagla. Det blev då inget fysiskt monument av tegel, men väl en dansopera som spelades i tre somrar och filmen Blånagla producerades året efter. Här kanske sagan varit allom inte publik och lokala föreningar så starkt uttryckt en önskan om att projektet skulle fortsätta. Föreställningen utvecklades då till Blånagla ARTfest, dit konstnärer bjöds in från olika discipliner som i sitt arbete kopplar till det breda tema som Blånagla grundar sig på: Husum, bruksort, arbete och arbetsliv, massafabrik och livet runt den, skogen, industrins påverkan på miljö och människor, trä som material, en dansbana vid havet.

Utan skorsten – inget Blånagla

/Helena Byström 2024

Publicerat