EVENEMANG

”Utan musik vore livet ett misstag”

Tommy Körberg citerar den tyske 1800-talsfilosofen Nietzsche när vi får en pratstund med honom på telefon. Nu på lördag 20 juli kommer den 76-årige sångaren och skådespelaren till Naturscen Skuleberget.

Grand Finale!
Det är titeln på den turné som inleddes i somras men som fick avbrytas när Tommy Körberg insjuknat under en konsert på Gotland.

– Mitt under konserten slog det till och jag fick sitta ned, rösten var det inget fel på – men kroppen. Jag fick åka ambulanshelikopter från Visby, det var spännande. Det visade sig att jag blev jagad av en streptokock som höll på ta livet av mig, gudskelov finns det penicillin. Men jag fick gå med eländet länge och jag lärde mig vad streptokocken heter på latin så jag kunde skälla på den ordentligt. Hörru du din jävel! sa jag, det är bra att bli arg ibland.

Trots titeln på sommarturnén är det inget avsked Tommy håller på med. Faktum är att kalendern är fullbokad hela året.

– Jag brukar alltid sucka och stöna när jag ser operasångare som är uppbokade ett år i förväg. Nu har jag själv ett fullbokat år framför mig, men det går bra.

Musikalen Änglagård, där Tommy gör Ernst Günthers underbara filmkaraktär Gottfrid, är Oscarsteaterns största succé på 20 år och den har rullat på till i maj. Sedan sätts den upp igen till hösten, med delvis ny ensemble. Men Tommy kör vidare.

– Det kan bli upplyftande på många sätt. Och det är skönt att vara äldst i sällskapet. Då kan man ropa ”Tystnad i korridoren! En äldre man försöker vila.”

En av de nya i ensemblen blir Sanna Nielsen som tar över rollen som Rut Flogfält efter Helen Sjöholm.

– Krut-Rut. Det ska bli så fantastiskt roligt, jag är så glad och stolt att få vara en del av den härliga ensemblen. Framförallt är det mäktigt att få ta över efter min stora idol Helen. Jag har fått göra ett par musikaler tidigare och det är så underbart att kliva in i en roll, få vara någon annan än Sanna för en stund och se vad som händer i kroppen. Och att få spela ihop med en sådan här ensemble är bland det finaste som finns, säger Sanna
som flera gånger jobbat ihop med Tommy Körberg.

– Ja, vid lite olika tillfällen. Han gästade bland annat Allsång på Skansen när jag var programledare. Han är så go och glad och verkar verkligen gilla Änglagård. Det är krut i den gubben!

"Världsklass", "Storslagen", "Slagkraftigt, snabbtänkt och spirituellt", "Pondus och hjärta" – det är några av hyllningarna till Tommy Körbergs show Grand Finale! där han sammanfattar sin unika musikaliska karriär.

– Det är en resumé över mitt 50-åriga busliv på tiljorna. Det blir jävligt kul, och showen befrämjar framförallt mitt musikanteri. Utan musik vore livet ett misstag, sa Nietzsche. Överraskning och igenkänning är min devis. Jag kommer att köra alla låtar som folk vill höra, och lite överraskningar. Och så håller jag låda mellan låtarna.

Publicerat