7 berg

Ögeltjärnsberget

Mitt emellan Åvikefjärden och Gullvikfjärden ligger Ögeltjärnsberget, centralt i Ögeltjärns naturreservat. Ta med en picknickkorg upp till den 91 meter höga toppen – och njut av en hänförande utsikt.

En vacker sommardag ser du hur långt som helst ut över Höga Kustens skärgård, och det är inga besvär att komma hit. 20 minuters lätt promenad från parkeringen, mestadels på bred flisbelagd stig genom en luftig tallmo.
När du väl tagit dig upp till toppen av Ögeltjärnsberget är det svårt att lämna den natursköna platsen. Sätt dig gärna långt ut på det branta klippstupet i söder, men var försiktig.

Vill du komplettera utflykten med andra mål är Gullviks havsbad förstås ett gott alternativ. Här finns äventyrsgolf, padelbana, utegym, uppvärmd pool, restaurang – och en fantastisk sandstrand som inbjuder till sol, bad och aktiviteter för både stora och små.

Lika nära är det till Åviken Fly Camp, en flygplats för fritidsflygare där restaurang Hangaren också är ett litet flygmuseum med flygplan, gyrokopter, modeller och information om Örnsköldsviks flyghistoria.

Här finns även möjlighet att flyga en sightseeingtur med helikopter eller det spektakulära amfibieflygplanet SeaBe. 13 juli arrangeras det dessutom en flygträff med visning av olika flygplan, och möjlighet att prova på att flyga.

I Åviken finns campingplatser för husvagnar, husbilar, tält – och flygplan. Dessutom ett antal fullutrustade stugor i varierande storlek. Har du inte eget flygplan så går det också att ta sig hit med båt och lägga till vid gästbryggan.

Ögeltjärn är ett kommunalt naturreservat och syftet är att bevara ett kustnära skogs- och hällmarkslandskap i orört skick där växtligheten och djurlivet får utvecklas fritt.

Men varifrån kommer namnet? I reservatet ligger Ögeltjärnen och namnet härrör från det äldre dialektala Ögeltjenna vilket är liktydigt med Igeltjärn. En tjärn med gott om iglar helt enkelt.

Hitta hit

Ögeltjärn ligger söder om Gullviks havsbad, cirka 12 kilometer sydost om Örnsköldsvik. Från E4-rondellen vid södra infarten till Örnsköldsvik kan du följa vägskyltningen till Gullviks havsbad. Strax innan Gullvik finns en vägskylt till Ögeltjärns naturreservat
som leder dig in till parkeringen.

Publicerat