NATUR

Miljoner till svenska vandringsleder

Naturkompaniet delar ut flera upprustningsmiljoner till svenska vandringsleder. Höga Kusten-leden är en av lederna som får bidrag.

Ett ökat intresse för vandring i kombination med bristande underhåll har resulterat i slitage på svenska vandringsleder. Nu väljer friluftsföretaget Naturkompaniet att sponsra tolv utvalda projekt längs Sveriges leder med 3,5 öronmärkta miljoner för upprustning och reparation, däribland Höga Kusten-leden. Initiativet heter Naturbonusen och har stöttat natur- och miljöprojekt med totalt 26,5 miljoner kronor sedan starten år 2011

Många av Sveriges vandringsleder har länge varit i behov av upprustning, något som framkommit i flera rapporter och diskussioner bland politiker, friluftsentusiaster och naturvårdare. Fler vandrare och brist på resurser för underhåll har lett till erosion, skador på känsliga naturmiljöer och ekosystem samt minskad tillgänglighet. Nu delar Naturkompaniet ut 3,5 miljoner kronor för upprustning av några av Sveriges mest välbesökta vandringsleder, pengar som kommer från försäljningen genom kundklubben 365.

– Det är otroligt kul att fler vill upptäcka vår fina svenska natur, samtidigt ställer det krav på bättre underhåll av våra mest populära vandringsleder. Därför känns det självklart att ge årets Naturbonus till några av de projekt som är i störst behov av resurser, säger Henrik Hoffman, vd för Naturkompaniet. 

Höga Kusten-leden är en av dem som valts ut att få stöttning. Resterande vandringsleder som får motta bidrag är Bohusleden, Gästrikeleden, Isälvsleden, Kroppefjällsleden, Skåneleden, Smålandsleden, Solanderleden, S:t Olavsleden, Sörmlandsleden, Upplandsleden och Östgötaleden. Pengarna ska bland annat användas för att rusta upp förslitningar som trasiga spänger, ledmarkeringar och vindskydd.

– Region Västernorrland arbetar sedan 2021 tillsammans med kommunerna längs leden, lokala aktörer och länsstyrelsen med att utveckla Höga Kusten-leden. Stödet från Naturbonusen ger oss möjlighet att bygga ett vindskydd efter leden, anpassat till platsen. Det gör att fler av ledens besökare får komma ut och njuta av en riktig pärla i vårt unika världsarv, säger Niklas Selin, projektledare Region Västernorrland.

Okunskap bidragande faktor till förslitningar
Med fler nybörjare ute på de svenska vandringslederna ökar obetänksamma beteenden som att lämna efter sig tält och annat skräp i naturen, eller brott mot regelboken vad gäller hur man eldar eller bajsar i det fria. 

– Med många ovana vandrare behövs en ökad kunskap om hur man beter sig när man är ute i naturen, blir vi bättre på att ta hand om vandringslederna kan vi minska samhällets kostnader för underhållet, säger Henrik Hoffman, vd för Naturkompaniet. 

 

Värna om naturen vid vandring: Naturkompaniets sex bästa tips
  • Planera hållbart: inte störa och förstöra är en bra tumregel. Ta inte med dig något du inte kan ta med dig hem och läs på om allemansrätten, lokala regler och vad som gäller i naturreservat och nationalparker innan du ger dig ut.
  • Res klimatsmart: skippa flyget och ta bussen, tåget eller cykeln till vandringen. Åker man bil kan man passa på att samåka med andra vandrare. Dessa alternativ är inte bara bättre för miljön, de kan också kan ge fina naturupplevelser på vägen.
  • Respektera naturen: lämna alla platser du besöker i samma eller i bättre skick som du hittade dem. Håll dig till markerade leder och campingplatser, även om det är lockande att slå läger på ställen med ännu vackrare utsikt. Ta hänsyn till djurlivet runt omkring dig och värna om det drickbara vattnet.
  • Ta hand om skräpet: lägg allt skräp i påsar som du slänger på utmärkta platser längs vägen eller tar med hem. Ser du skräp som någon annan har lämnat efter sig, gör en insats och plocka upp det.
  • Bajsa enligt regelboken: ta med en spade och gräv en grop när du behöver göra nummer två. Täck sedan gropen ordentligt med jord och stenar och glöm inte att toapappret också ska grävas ner.
  • Elda säkert: använd en fast grillplats eller välj grus eller sand som underlag. Vattna eller stensätt din grillplats och håll koll på elden. Släck den helt innan du lämnar. Krafsa i askan för att se så att det inte finns någon glöd kvar.
Publicerat