Skallberget, cirka tre mil från Örnsköldsvik och strax väster om Gideå, stoltserar 259,1 meter över havet och bjuder på fina vyer för den som vandrar stigen mot toppen.
Väl framme väntar en övernattningsstuga, öppen för besökare, och högst upp ett timrat vindskydd med utsikt mot alla väderstreck – byggd för att sova över i och för övrigt en perfekt plats för att betrakta stjärnor och norrsken. Här passar en medhavd matsäck eller ett gäng kryddiga korvar tillagade vid eldplatsen alldeles utmärkt.
För energi behövs, om du skulle känna dig äventyrlig nog att besöka Skallbergsgrottan; Ångermanlands största urbergsgrotta med gångar på cirka 220 meter, smala passager och becksvarta hålrum.
För mer än 7 000 år sedan formades grottan och dess skrevor av havsvågorna för att i takt med Höga Kustens landhöjning sedermera stiga upp ur vattnet. Sedan länge har den varit ett populärt utflyktsmål för både ö-viksbor och turister, tack vare Gustav Sjögren från Gideå som under tidigt 70-tal tillgängliggjorde grottan genom att placera ut skyltar, rep och stegar. I dag är de ersatta med modernare diton och grottsystemet och reservatet som förvaltas av Örnsköldsviks kommun inspekteras regelbundet.
Pannlampor och hjälmar finns förslagsvis att hyra hos Handlarn Gideå Livs i Gideå eller att låna på Fritidsbanken på Sjögatan i Örnsköldsvik. Därutöver bör besökaren vara utrustad med hyfsad god fysik och inte rädas trånga utrymmen. Oömma kläder och handskar rekommenderas också.
Att ta sig genom grottan tar alla gånger minst 30 minuter. Till själva grottsystemet kommer du efter den 70 meter långa nedgångsskrevan, som mest 24 meter djup. Ut tar du dig via en gång uppe på berget. Den som hellre promenerar i allskön natur än klättrar hittar under tiden en behagfull vandringsled på närmare två kilometer runt Skallbergets naturreservat. Och vad passar därefter bättre än ett dopp i sjön? Väl nere från berget väntar två riktigt fina badplatser att varva ned på. Först och främst Granto, vars tjusiga och charmiga strand på båda sidor avgränsas av berg. Den når du via en stig från Skallbergets reservatsparkering. I Gideåbygdegårdsföreningens regi hålls stranden ren och fräsch. Här finns grillplats, stuga med vedbastu, omklädningsrum och brygga. Föreningen ansvarar även för Gideå badplats, centralt belägen nedanför Gideågården i Gideå. Även här hittas brygga, omklädningsrum och grillring samt sedan en i juni helt nybyggd och stilig vedeldad bastu. Ett perfekt avslut på utflykten!
För dig med husvagn eller husbil finns ställplatser vid Gideågården. Har du vägarna förbi Gideå 20-21 juli anordnas Sockendagarna, med bland annat ponnyridning, lotterier, tunnbrödförsäljning och loppis. Den fina hembygdsgården från 1868 håller då fiket öppet båda dagar.