7 berg

Fyra berg knyts samman

Varvsberget, Svedjeberget, Mycklingberget och Åsberget. Fyra toppar som alla ligger i närheten av centrala Örnsköldsvik. Besök bergen var för sig, eller ge dig själv en rejäl utmaning och ta hela vandringsleden i ett svep.

Fram till sommaren 2023 fanns ingen led som knöt ihop de fyra bergen men numera går det alldeles utmärkt att vandra den uppmärkta leden Fyra Berg. Detta tack vare ett samarbete mellan Örnsköldsviks kommun och orienteringsklubbarna Skogslöparna och OK Nolaskogsarna.

Början på leden är vid Saltmagasinet i Inre hamnen och den första etappen, som också är den kortaste, tar dig upp till Varvsbergets topp med den bästa utsikten över Örnsköldsviks centrum och hamnen. Sträckan mäter 1,6 kilometer – men det är en ordentlig pulshöjare eftersom det bara går uppför.

Leden fortsätter sedan enligt följande:

Varvsberget – Svedjeholmen 5,0 km

Svedjeholmen – Svedjeberget 4,4 km

Svedjeberget – Själevads kyrka 4,1 km

Själevads kyrka – Mycklingberget 4,0 km

Mycklingberget – Åsberget 4,0 km

Åsberget – Inre hamnen 4,0 km

Leden är markerad med orange skyltar och målade prickar som är synliga så att du kan vandra åt båda hållen. Längs leden finns QR-koder där du får information om natur, kultur och historiska händelser, och dessutom hälsofrämjande övningar som du enkelt kan utföra samtidigt som du förstås stannar upp och njuter av platsen och utsikten.

Hela leden möter drygt 27 kilometer, en ordentlig utmaning således – ifall du vill ta allt på en och samma gång. Men det går förstås alldeles utmärkt att ta ett berg per utflykt, och på Åsberget finns dessutom en helt egen led som absolut inte ska missas – Gula Leden.

Den 6 kilometer långa leden skapades av två starka naturkrafter. Först den mäktiga inlandsisen och sedan den stillsamma men samtidigt ihärdige naturvännen Erik ”Älgen” Sjödin som på egen hand såg till att ö-viksbor och turister de senaste 43 åren kunnat njuta av detta stadsnära paradis.

Efter Gula Leden finns en imponerande isälvsgryta som formats av de starka natur-
krafterna när inlandsisen smälte. Bergakungens duschkabin är det fantasifulla namnet på grytan, som ”Älgen” myntade.

Bergakungen själv är en skygg figur och honom stöter du nog inte på under vandringen, däremot kan du se både Horn-Per och Sten Sture den Tyngre. Gör du en vandring runt Gula Leden så ska du inte missa förbindelsen mellan norra och södra slingan, som leder genom Glömda dalen. Här hittar du lummiga Balders hage och Frejas sal, en stor flat sten som man lätt kan krypa in under. Dessutom finns ännu ett fantastiskt spår av istiden – Tomtenissarnas äventyrsbad, som numera är torrlagt. Tomtenissarna verkar också ha dragit vidare, eller så är de bara lika skygga som Bergakungen.

Hitta hit

Starten av leden är vid Saltmagasinet i inre hamnen, men det går utmärkt att starta även på andra platser. Bra startpunkter är Svedjeholmens ishall, Varvsbergets topp och Friluftscentralen i Själevad.

Publicerat