FISKE

Fiska med familjen – bildtävling!

Att fiska är både avkopplande, spännande och ofta en fantastisk naturupplevelse.
– Blir man fiskeintresserad som barn är det en fritidsaktivitet man har med sig hela livet, säger Bosse Edman från SFK Storfiskarna.

Landhöjningen efter inlandsisen har gjort Örnsköldsvik med omnejd till ett riktigt fiskeparadis. Med över 700 kilometer rinnande vattendrag, 200 kilometer havsstränder och närmare 1 500 sjöar på minst en hektar har bergen och dalarna skapat fina förutsättningar för ett högst variationsrikt fiske – här hittar du en bra bit över 20 fiskarter som öring, harr, gädda, abborre, id och brax.

Som friluftsstrateg på Örnsköldsviks kommun jobbade Bosse Edman, numera pensionär, med frilufts- och fiskefrågor i över 30 år. I juni mottog han kommunens friluftsstipendium för sitt engagemang i sportfiskeklubben Storfiskarna, bildad 1978, för att starkt ha bidragit till att barn och unga fått uppleva sportfiske och friluftsliv på bland annat fiskeutflykter och lovaktiviteter.

– Att fiska är en fantastisk aktivitet, min pappa tog med mig så fort jag kunde stå på mina egna ben. Det är en härlig avkoppling, ett spänningsmoment och ger en fantastisk samhörighet med naturen. Blir man fiskeintresserad som barn är det en fritidsaktivitet man har med sig hela livet, säger Bosse som för 7ans räkning har tips om lämpliga fiskevatten för barn och vuxna som vill ta sig ut i sommar.

– Har du bil är det inga problem, det finns vatten överallt och 85 procent är tillgängliga för fiske.

För fiske med mindre barn kan lämplig utrustning vara ett metspö för maskmete. För lite äldre barn ett fiskespö med rulle för mete, drag- och jiggfiske. Lämplig utrustning är exempelvis håv, stövlar, extrakläder, plåster, en tång eller avbitare och självklart flytväst. Även myggmedel och solkräm är bra att ha.

– Med barn är tid och tålamod viktigt, det är inte alla gånger det nappar. Man behöver inte heller ta upp mer fisk än vad man behöver, catch and release-fiske är ett alternativ där man på ett skonsamt sätt släpper tillbaka fisken, säger Bosse Edman.

Tävling!

Bildtävling: Dela med dig av din fiskesommar!

Tar du med dig barnen för att fiska i sommar? Eller åker du helt själv? Skicka in en bild som gestaltar din trevliga naturupplevelse till oss (behöver inte innebära/innehålla en fångst). Bland bidragen lottar vi i samarbete med SFK Storfiskarna ut ett fiskeset (Berkley Cherrywood HD-spö samt ABU Garcia Cardinal X2000 SR-rulle, värde 900 kr) och ett årskort till fiskevattnet Hamptjärn, Sund (värde 600 kr).

Mejla bilden och kontaktuppgifter till redaktion@7an.se (skriv "Fiske" i rubrikfältet) eller skicka via post till Mediapartner i Norr, Box 449, 891 29 Örnsköldsvik. Berätta kort om fiskestunden och uppge dina kontaktuppgifter. Ditt bidrag behöver vi senast måndag 16 september. Inskickade bidrag kan komma att publiceras i Tidningen 7 och SFK Storfiskarnas klubbtidning.

Tips på fiskevatten i Örnsköldsvik!

Tänk på att du måste ha ett giltigt fiskekort samt ta reda på vilka fiskeregler som gäller för de fiskevatten du ska fiska i. I många fiskevårdsområden (fvo) har man gratis fiske för ungdomar upp till 16-18 år. Köp dina fiskekort på www.ifiske.se eller se information om respektive fiskevårdsområde på naturguiden.ornskoldsvik.se. Mer information om catch and release hittar du på sidan fiskesajten.se/fisketips.

Gädda och abborre

Kornsjösjön (gädda, abborre, siklöja). Kornsjösjöns fvo. Brygga, grillplats, utedass, vindskydd. Båtuthyrning, tel: 070-750 29 71.

Moälven vid Friluftscentralen, Själevad (gädda, abborre, mört). Nedre Moälvens fvo. Bryggor, grillplatser, toalett, café.

Höglandssjön nedanför Gnistan, Gullänget (gädda, abborre, mört). Lomsjöns fvo. Vindskydd, brygga, grillplats.

Trehörningen (abborre, siklöja och öring). Brygga, raststuga, grillplats, badplats, utedass.

Önskasjön (gädda, abborre, mört, öring, regnbåge m.m.) Önskasjöns fvo. Nio vindskydd med grillplatser, handikappvänlig brygga och utedass. Båtuthyrning, även med elmotortel, tel: 0662-20175.

Storborgaren (abborre, gädda, mört, lake, sik, öring). Storborgarens fvo. Vindskydd, raststuga samt båtuthyrning på tel: 073-065 28 86.

I våra havsfjärdar, där det är fritt fiske, går det även att fiska gädda och abborre från land eller med båt: Örnsköldsviksfjärden, Åvikefjärden, Bäckfjärden med Vikbotten, Risöfjärden m.fl.

Kustfiske efter havsöring

I havet behövs inget fiskekort. Men där gäller för havsöringsfiske att man endast får ta reda på en vild (ej fettfeneklippt) havsöring per dag och att minimimåttet är 50 cm. Leta rätt på steniga stränder och uddar. Några exempel är utanför Gullvik mellan Munkudden och Skommarskaten, Genesön och Fillingen.

Utsättningsvatten (put and take)

Öppningsdatum inom parantes

Inner-Mjösjön (17/6). Regnbåge. Hundsjö fvo. Raststuga, handikappanpassad brygga, vindskydd, grillplats, utedass.

Gammbodtjärnarna (21/6). Regnbåge. Gundsjöfors fvo. Vindskydd, grillplats, brygga, utedass.

Hamptjärn, Sund (5/6). Regnbåge. SFK Storfiskarna. Vindskydd, grillplats.

Djuptjärn (23/6). Regnbåge. Solbergs fvo. Vindskydd, handikappanpassad brygga, grill- kåta, utedass.

Svartsjön (29/6). Öring. Storsjöbygdens fvo. Fyra vindskydd, grillplats.

Metartjärn (28/6). Öring. Storsjöbygdens fvo. Vindskydd, grillplats.

Publicerat