Landhöjningen efter inlandsisen har gjort Örnsköldsvik med omnejd till ett riktigt fiskeparadis. Med över 700 kilometer rinnande vattendrag, 200 kilometer havsstränder och närmare 1 500 sjöar på minst en hektar har bergen och dalarna skapat fina förutsättningar för ett högst variationsrikt fiske – här hittar du en bra bit över 20 fiskarter som öring, harr, gädda, abborre, id och brax.
Som friluftsstrateg på Örnsköldsviks kommun jobbade Bosse Edman, numera pensionär, med frilufts- och fiskefrågor i över 30 år. I juni mottog han kommunens friluftsstipendium för sitt engagemang i sportfiskeklubben Storfiskarna, bildad 1978, för att starkt ha bidragit till att barn och unga fått uppleva sportfiske och friluftsliv på bland annat fiskeutflykter och lovaktiviteter.
– Att fiska är en fantastisk aktivitet, min pappa tog med mig så fort jag kunde stå på mina egna ben. Det är en härlig avkoppling, ett spänningsmoment och ger en fantastisk samhörighet med naturen. Blir man fiskeintresserad som barn är det en fritidsaktivitet man har med sig hela livet, säger Bosse som för 7ans räkning har tips om lämpliga fiskevatten för barn och vuxna som vill ta sig ut i sommar.
– Har du bil är det inga problem, det finns vatten överallt och 85 procent är tillgängliga för fiske.
För fiske med mindre barn kan lämplig utrustning vara ett metspö för maskmete. För lite äldre barn ett fiskespö med rulle för mete, drag- och jiggfiske. Lämplig utrustning är exempelvis håv, stövlar, extrakläder, plåster, en tång eller avbitare och självklart flytväst. Även myggmedel och solkräm är bra att ha.
– Med barn är tid och tålamod viktigt, det är inte alla gånger det nappar. Man behöver inte heller ta upp mer fisk än vad man behöver, catch and release-fiske är ett alternativ där man på ett skonsamt sätt släpper tillbaka fisken, säger Bosse Edman.