Upptäck Antarsberget

Från toppen 282 meter över havet bjuder Antarsberget på vacker utsikt över Anundsjösjön. Här möter du troll- och djurfigurer längs stigen och på toppen står vårdkasen kvar som ett kulturminne.

Vårdkasbergen är vackra utflyktsmål med en spännande historia som i dag kan kännas mer aktuell än på länge. Under oroliga tider bemannades vårdkasarna på utkiksberg som hade god sikt över vattnet och syntes på långt håll. Vakten vid kasen var redo att tända på om fienden skulle närma sig. Meddelandet gick så från kase till kase och in i landet.

Antarsberget har sin vårdkase kvar på toppen och gissningsvis har den stått där sedan början av 1800-talet eftersom senaste gången kasarna brann här var 1809, då ryssen härjade och Sverige och Finland splittrades.

Med den historien intagen är det dags att njuta av utsikten över Anundsjösjön som sträcker sig mellan Bredbyn och Mellansel. Toppen når du efter en bitvis brant vandring på 2 km med start 100 meter från parkeringen i Norrmesunda. Här finns två vindskydd med tillhörande grillplats. Stigens första del bjuder på roliga möten med troll- och djurfigurer.

Oavsett vilken väg du väljer till Antarsberget hittar du loppisar, gott fika och badmöjligheter. Kanske second hand först och välförtjänt fika med svalkande dopp efteråt?

Längs vägen via Gottne ligger NBC:s stora secondhandbutik. Väljer du att köra via Bredbyn har de en butik även där och i byn finns flera loppisar och andra butiker väl värda ett besök. Fika hittar du i anslutning till dessa platser eller så gör du ett stopp för hembakat fika på Hembygdsgården i Bredbyn eller Rättargården i Moliden.

Vill du ta ett dopp i tempererad bassäng styr du mot Badhusvägen i Mellansel och utomhusbadet som håller öppet alla dagar i veckan. Föredrar du ett svalkande insjöbad erbjuder Anundsjösjön två fina badplatser i Sjönäset och Sandudden.

Hitta hit

Från Örnsköldsvik väg 348 mot Bredbyn. Sväng av mot Mellansel och kör till korsningen Mellansel/Gottne/Bredbyn. Sväng vänster mot Bredbyn till Norrmesunda där parkering finns. Alternativ väg är att fortsätta väg 348 till Bredbyn och ta höger vid bron och skylt Norrmesunda. Vill du besöka Gottne väljer du vägen via Själevad över Västerhus.

Publicerat