.
Våra samarbetspartners som gör konserten till verklighet!

Folkfest på Sjunde i Sjunde

Galen kväll i Strandparken när Sjunde i Sjunde-artisten Jason ”Timbuktu” Diakité lockade närmare 6000 besökare trots stark blåst och regnvarning. Det var denna kväll dags för 15:e upplagan av gratiskonserten Sjunde i Sjunde och i år var det Jason ”Timbuktu” Diakité som vi hälsade välkommen till Örnsköldsvik. Med sig hade han 7-mannabandet Rakiem Walker Project från Harlem, New York, och artisten GLRYA på backup vocals. Total lycka och ingen gick från konserten utan ett och annat minne från tillställningen.

Jason Diakité är inte bara en mycket rutinerad musiker och låtskrivare, med en lång och framgångsrik karriär som sträckt sig över tre decennier. Han är också författare och 2016 gav han ut den hyllade boken ”En Droppe Midnatt”, där han i sökandet efter sina rötter gräver i en familjehistoria från slaveriets USA till folkhemmets Sverige.
Boken är en gripande berättelse om härkomst, identitet, motstånd, rasism och längtan efter tillhörighet.

”En Droppe Midnatt” blev också en omtalad scenshow med utsålda stopp i hela Sverige. Showen sattes även upp på Harlem Stage i New York för fullt hus, tillsammans med Rakiem Walker Project.

– Jag lärde känna Rakiem genom min vän Marcus Samuelsson och hans restaurang i Harlem (ni som följer ”På Spåret” minns förstås att Marcus och Jason tävlade tillsammans under två säsonger). Rakiem och hans band var husband i restaurangen och när han fick höra att jag rappade drog han upp mig så jag fick vara med när de spelade. Vi började göra lite gig ihop och när jag fick chansen att göra ”En Droppe Midnatt” på engelska ville jag ha med Rakiem, berättar Jason på telefon från Hong Kong där han nu bor med sin familj.

Jason tog med sig Rakiem Walker Project till Sverige i november 2022 för sin show men när de nu kommer tillbaka för en Sverigeturné med nio konserter på särskilt utvalda platser – där konserten i Örnsköldsvik är den andra – blir det något helt annat.

– 2022 gjorde vi en teaterföreställning med musik. Nu blir det ett riktigt musikgig och det ska bli väldigt kul. De är fruktansvärt duktiga musiker och de har en bredd i musikaliteten, de har också den speciella amerikanska förmågan att vara väldigt bra underhållare.

Det är 28 år sedan ditt första singelsläpp, hur vill du beskriva din musikaliska resa?

– Jag kunde inte i mina vildaste fantasier föreställa mig att det skulle gå så här. Jag visste inte när jag gav mig in i det här hur länge det skulle pågå, man kan inte ha kontroll över det och det är väldigt svårt att förutse någonting. Allt är i universums händer och jag är bara tacksam att jag fått hålla på så länge. De senaste tio åren har jag inte upprätthållit samma tempo på låtskriveriet, men jag har spelat flitigt och jag hoppas i takt med att mina barn växer upp att jag ska kunna hitta tillbaka till studion igen.

– Jag är väldigt tacksam för musiken, den har tagit mig över hela världen, och jag är glad att jag fortfarande tycker att det är så kul. Att hålla på med musik ger mig en slags känsla av meningsfullhet. Det är en ynnest att få kalla detta ett yrke.

Sommarens turné beskrivs som en once in a lifetime-upplevelse som kommer att ge publiken en unik, otrolig konsertupplevelse som inte lämnar någon oberörd.

– Det ska bli riktigt skoj att få ta det här bandet så långt norrut som till Örnsköldsvik. De är här i bara två veckor och vi försöker spela så mycket som möjligt. Vi vill sprida glädje och bjuda den svenska publiken på god Harlem-underhållning, det kommer att vara vårt jobb i sommar. Vi lovar att bjuda på så mycket glädje och energi som vi kan uppbringa i Strandparken i Örnsköldsvik – och en massa bra musik, säger Jason ”Timbuktu” Diakité.

 

Publicerat