Skuleberget

En gång i tiden var Skuleberget en liten kobbe i ett stort hav men sedan inlandsisen smälte har berget år efter år rest sig ur havet. Med sin branta sluttning intill E4 är berget i dag ett landmärke mitt i Höga Kusten.

Skulebergets branta silhuett fascinerar och det är ett imponerande berg som tydligt visar landhöjningen som gett Höga Kusten världsarvsstatus. Berget stoltserar med världens högsta kustlinje, markerad med ett metallband på 286 meters höjd över havet.

Till toppen leder fyra vandringsleder av vilka Höga Kusten Stigen (Södra bergsstigen) anses vara den minst krävande med sina 2,5 km. Vill man vandra en längre sträcka finns Östra bergsstigen på 10 km.

För den mer äventyrlige går det att klättra uppför bergets brant med ViaFerrata som i snart 30 år erbjudit bergsklättring med säkerhetsutrustning längs vajersäkrade leder. Här kan du utmana din höjdrädsla och njuta av utsikten som blir mer och mer förstummande för varje steg du vågar dig uppåt.

Ett lite mer bekvämt sätt att nå toppen är Skulebergets linbana, en tur på 8-15 minuter längs bergets sydsida. Oavsett hur du tar dig upp på toppen har du alla möjligheter att belöna dig med något mättande eller läskande i Toppstugan och vill du njuta av vandring efter linbaneturen passar den knappt kilometerlånga Kalottstigen runt bergets topp bra.

På bergets östra sida finns Kungsgrottan som fick sitt namn efter ett besök av kung Karl XI på 1600-talet. I folkmun kallas den ofta Rövargrottan men några bevis för att rövare huserat där finns inte. Däremot har arkeologer hittat spår som visar att grottan använts av jägare och fiskare för flera tusen år sedan. Grottan tros ha bildats när urtidshavets bränningar slog mot berget som urholkades av is och vatten.

Vid bergets fot ligger Naturum Höga Kusten med utställningar om världsarvet, Skuleskogens nationalpark och Skuleberget. Sommartid anordnas guidningar och även aktiviteter för barn. Här kan barnen leka i Prins Nicolas, hertig av Ångermanlands, upptäckarpark. Lekplatsen var Länsstyrelsen Västernorrlands dopgåva till prinsen och är en lekplats med världsarvet Höga Kusten som tema.

 

Runt om Skuleberget

Skuleberget är ett nav för en mängd besöksmål som drivna entreprenörer från Örnsköldsvik utvecklat genom åren. I våras invigde det anrika företaget Docksta Sko sin nya fabrik och butik vid bergets fot. Företaget har en hundraårig historia och drivs i dag av Lisa och Andreas Edin. Produktionen av skor har inte ändrats sedan 1923, allt görs fortfarande för hand vilket gör varje sko unik.

På bergets södra sida ligger Friluftsbyn som erbjuder mängder av aktiviteter och upplevelser. Här har Jerry Engström förverkligat drömmen han började bygga 2013. I dag är Friluftsbyn en samlingsplats för friluftsintresserade från hela världen med stugor, camping, restaurang, café och kajakcenter.

På andra sidan E4, där land möter hav i Veåsand, har Fredric Wedin byggt upp Skulebergets Havscamping med restaurang, gästhamn, ställplatser och uthyrningsstugor. Här finns även en kort men brant stig upp till Getsvedjebergets topp och klippavsatsen som kallas Höga Kustens predikstol.

Docksta är centralorten vid Skuleberget. En stark drivkraft i bygden är föreningen Docksta BTK som har haft en avgörande betydelse för utvecklingen i området. Här har ideella krafter sett möjligheter och tagit vara på potential. Bland annat startade klubben den första klätterleden, byggde stugbyn där Friluftsbyn ligger i dag, skapade det som i dag är Naturscen Skule-
berget och räddade Docksta Sko från konkurs på 90-talet.

Från Skuleberget är det ungefär nio kilometer till Skuleskogens Nationalparks södra respektive västra entré. Under högsäsong kan det vara svårt att få plats på parkeringarna, särskilt vid Entré Syd. I nationalparken finns flera mil av vandringsleder som bjuder på storslagna utsikter och naturupplevelser i orörd storskog.

Lederna till toppen

Höga Kusten Stigen (södra bergsstigen)

Den mest populära vandringen till toppen. Passar de flesta och bjuder på de bästa vyerna över Höga Kusten.
Längd: 2,5 km, vuxen 40-90 min,
barn ca 60-120 min
Parkering: FriluftsByn

Linbanestigen

Den mest populära leden att vandra ner. Även ett bra val för dig som vill ha kortaste/enklaste vandringen till toppen.
Längd: 1,3 km, vuxen 30-60 min,
barn ca 45-60 min
Parkering: Linbanan

Grottstigen

Brant vandring som börjar med stenblock och avslutas med trappor/”stegar”. Risk för köbildning. Undvik med barn eller hund.
Svår att vandra ner.
Längd: 1 km, vuxen 40-90 min
Parkering: Naturum

Östra bergsstigen

Vandra längre. Utgå från FriluftsByn eller Naturum. FriluftsByn om du vill gå Höga Kusten Stigen ner. Lite för långt för barn.
Längd: 10 km, vuxen 90-120 min
Parkering: FriluftsByn

 

Hitta hit

Skuleberget ligger norr om Docksta intill E4. Det går även att åka buss till Skuleberget, hållplatsen heter Naturum Höga Kusten E4 och ligger längs E4. För busstider sök på dintur.se.

Publicerat