Skulebergets branta silhuett fascinerar och det är ett imponerande berg som tydligt visar landhöjningen som gett Höga Kusten världsarvsstatus. Berget stoltserar med världens högsta kustlinje, markerad med ett metallband på 286 meters höjd över havet.
Till toppen leder fyra vandringsleder av vilka Höga Kusten Stigen (Södra bergsstigen) anses vara den minst krävande med sina 2,5 km. Vill man vandra en längre sträcka finns Östra bergsstigen på 10 km.
För den mer äventyrlige går det att klättra uppför bergets brant med ViaFerrata som i snart 30 år erbjudit bergsklättring med säkerhetsutrustning längs vajersäkrade leder. Här kan du utmana din höjdrädsla och njuta av utsikten som blir mer och mer förstummande för varje steg du vågar dig uppåt.
Ett lite mer bekvämt sätt att nå toppen är Skulebergets linbana, en tur på 8-15 minuter längs bergets sydsida. Oavsett hur du tar dig upp på toppen har du alla möjligheter att belöna dig med något mättande eller läskande i Toppstugan och vill du njuta av vandring efter linbaneturen passar den knappt kilometerlånga Kalottstigen runt bergets topp bra.
På bergets östra sida finns Kungsgrottan som fick sitt namn efter ett besök av kung Karl XI på 1600-talet. I folkmun kallas den ofta Rövargrottan men några bevis för att rövare huserat där finns inte. Däremot har arkeologer hittat spår som visar att grottan använts av jägare och fiskare för flera tusen år sedan. Grottan tros ha bildats när urtidshavets bränningar slog mot berget som urholkades av is och vatten.
Vid bergets fot ligger Naturum Höga Kusten med utställningar om världsarvet, Skuleskogens nationalpark och Skuleberget. Sommartid anordnas guidningar och även aktiviteter för barn. Här kan barnen leka i Prins Nicolas, hertig av Ångermanlands, upptäckarpark. Lekplatsen var Länsstyrelsen Västernorrlands dopgåva till prinsen och är en lekplats med världsarvet Höga Kusten som tema.
Runt om Skuleberget
Skuleberget är ett nav för en mängd besöksmål som drivna entreprenörer från Örnsköldsvik utvecklat genom åren. I våras invigde det anrika företaget Docksta Sko sin nya fabrik och butik vid bergets fot. Företaget har en hundraårig historia och drivs i dag av Lisa och Andreas Edin. Produktionen av skor har inte ändrats sedan 1923, allt görs fortfarande för hand vilket gör varje sko unik.
På bergets södra sida ligger Friluftsbyn som erbjuder mängder av aktiviteter och upplevelser. Här har Jerry Engström förverkligat drömmen han började bygga 2013. I dag är Friluftsbyn en samlingsplats för friluftsintresserade från hela världen med stugor, camping, restaurang, café och kajakcenter.
På andra sidan E4, där land möter hav i Veåsand, har Fredric Wedin byggt upp Skulebergets Havscamping med restaurang, gästhamn, ställplatser och uthyrningsstugor. Här finns även en kort men brant stig upp till Getsvedjebergets topp och klippavsatsen som kallas Höga Kustens predikstol.
Docksta är centralorten vid Skuleberget. En stark drivkraft i bygden är föreningen Docksta BTK som har haft en avgörande betydelse för utvecklingen i området. Här har ideella krafter sett möjligheter och tagit vara på potential. Bland annat startade klubben den första klätterleden, byggde stugbyn där Friluftsbyn ligger i dag, skapade det som i dag är Naturscen Skule-
berget och räddade Docksta Sko från konkurs på 90-talet.
Från Skuleberget är det ungefär nio kilometer till Skuleskogens Nationalparks södra respektive västra entré. Under högsäsong kan det vara svårt att få plats på parkeringarna, särskilt vid Entré Syd. I nationalparken finns flera mil av vandringsleder som bjuder på storslagna utsikter och naturupplevelser i orörd storskog.