BADVETT

"Överskatta inte din förmåga"

Statistik från Svenska Livräddningssällskapet visar att 73 svenskar omkom i drunkningsolyckor under 2023. Enligt Patrik Andersson Knut, sim- och livräddningsutbildare på Västernorrlands regionförbund, är okunskapen en stor faktor till att olyckan är framme.

– Folk överskattar helt enkelt sin förmåga, säger Patrik. Ofta äldre män, som en sommarkväll exempelvis vill simma ut till en ö. De vet att de klarat att simma långt tidigare men nu är de äldre och blir stelare i kroppen när vattnet är kallt. Solen värmer ovanför ytan men man blir nedkyld i vattnet och då minskar orken väldigt snabbt. Statistiken visar också att alkohol varit inblandat i en del av fallen, att man inte tänker sig för och dyker där man inte ska dyka.

När det gäller olyckor med yngre personer vill Patrik uppmana till uppmärksamhet.

– Det är tragiskt när olyckor med barn sker för att man brister i tillsynen. Mobilen är en bidragande orsak, den får vi även jobba med i poolerna. Föräldrar kan säga "de är ju bara i bassängen", men ett barn som ramlar eller slår sig kan drunkna i bara en decimeter vatten.

Vad är ditt bästa tips under badsäsongen?

– Överskatta inte din förmåga, simkunnighet är en färskvara.

Badvett

• En person som håller på att drunkna viftar inte med armarna eller skriker, som man lätt kan tro. Drunkningar sker tysta, nästan helt stilla och kan gå på några sekunder.

• Lämna aldrig små barn eller de som inte är simkunniga utan uppsikt.

• Bada alltid tillsammans med någon.

• Simma längs med stranden, utmana inte din simförmåga.

• Håll inte i och knuffa aldrig i någon i vattnet.

• Spring inte på bryggan, du kan halka. Hoppa eller dyk inte på okänt vatten.

• Simma inte under bryggor och hoppställningar.

• Testa din simkunnighet. Simkunnig är den som kan falla i på djupt vatten, få huvudet under och efter att ha tagit sig upp till ytan kan simma 200 meter i en följd varav 50 meter ryggsim.

Källa: Svenska Livräddningssällskapet/Sjöräddningssällskapet/Civilförsvarsförbundet

Publicerat