FRILUFTSLIV

Upptäck Örnsköldsvik med bikepacking

Bikepacking har blivit ett populärt sätt att njuta av naturen. För 7ans läsare tipsar cykelentusiasterna Mattias Norlin och Magnus Hallén om en fin nybörjarrutt.

Mattias Norlin och Magnus Hallén från Örnsköldsvik, aktiva i cykelklubben CK Örnen, har en stor passion för cykling. Förutom att bege sig ut på varierande cykelturer och ställa upp i tävlingar har de via cykelsadeln även engagerat sig i en rad välgörenhetsarrangemang, däribland Ride of Hope som samlar in pengar till Barncancerfonden. Med sin nystartade förening MåM ligger de också bakom Våffelstugan i Västanåbodarna; eventet på våffeldagen där deltagare cyklar, åker skidor eller går med snöskor. Denna sommar, i början av juli, väntar Sverigetempot; långdistansloppet med start vid Riksgränsen och målgång i Smygehuk. En sträcka på 210 mil under vilken duon cyklar för såväl Barncancerfonden som Hjärn- och Hjärt-lungfonden.

Med det stora cykelintresset medföljer så klart en gedigen koll på de senaste av trender. Exempelvis på gravel, då en cykel förses med stora, breda däck för att klara både landsväg och grusväg. Den har på sistone seglat upp som ett populärt fortskaffningsmedel ­– inte minst när det kommer till bikepacking; det allt mer uppskattade sättet att upptäcka skog och mark på två hjul.

– Söderut är bikepacking populärt som sjutton och nu har det letat sig norrut, säger Mattias. Jämför med backpacking, att vandra – fast med en cykel. När du bikepackar cyklar du på både vägar och i terräng, långsammare än landsvägscykling så att du hinner se och uppleva saker. Det är en frihet.

– Inte alls lika hetsigt som landsvägscykling, säger Magnus. Kör du på en grusväg kan du plötsligt hamna på en kostig och välja att slå upp tältet. Eller att du sticker i väg nio på kvällen, sover i ett vindskydd och åker på jobbet dagen efter. Det gäller att hitta de små grejerna.

För den som inte vill köpa en ny gravelcykel fungerar en vanlig mountainbike bra för ändamålet. Beroende på utrymmet kan de tunnare däcken på en vanlig landsvägscykel också enkelt bytas ut mot ett graveldäck. Ett sådant kostar enligt duon några hundralappar. Gällande väskor för utrustning placeras de som en tumregel tajt runtomkring cykeln. Hur mycket du behöver packa och hur du viktfördelar beror på hur länge du vill vara ute. Men skippa ryggsäcken – en sådan blir snabbt obekväm och svettig.

– Utgå ifrån där du bor, lyft blicken och kolla vad som finns nära, säger Mattias. Alla fina bodar vi har, kanske någon större grillplats eller en badplats. Börja med att cykla dit och fika. Stanna till, titta och upplev.

– Eller snurra bara runt på mountainbikearenan i Järved (i CK Örnens regi) och slå upp tältet, försök hålla det så enkelt som möjligt, säger Magnus. Det är kul att turista i sin egen stad, kolla vad kommunen gjort för turistnäringen och märka att "här har de ju tänkt till" – om det så bara blir fem kilometer spelar ingen roll.

Hinnsjön runt!

Sugen på att bikepacka? För Tidningen 7 har Mattias och Magnus tagit fram en fin och varierande nybörjarrutt.
Via länken hittar du en detaljerad karta längs Hinnsjön, nedanför Drömme. Kom ihåg: Ta det lugnt och njut längs vägen!

Länkar
Publicerat