KULTUR

Sommar med Ledin

Ny platta, sommarturné och bygdespelet ”Höga Kusten – Sanningar och skrönor på sågverkens tid” på nybyggda Höga Kusten Friluftsteater i Lövvik. Tomas Ledin har sannerligen en fullbokad sommar. Här tillsammans med ö-viksbekantingarna Jens W Nilsson och Stina Joza som har roller i bygdespelet.

”Viker inte ner mig än” är titeln på Tomas Ledins nya platta, och självklart får publiken höra några av hans nya låtar – uppblandade med alla hans hits genom åren – när han och Vapendragarna stannar till på Naturscen Skuleberget fredag 9 augusti.

– Det är en väldigt fin arena så det ser vi verkligen fram emot, säger Tomas och berättar om sitt nya album.
– Jag tycker om att skriva berättelser och merparten av låtarna har lite lugnare tempo. Samtidigt har jag jobbat med bygdespelet – där stort fokus ligger på berättandet – och kanske har jag tagit med mig det i låtskrivandet.

Vi får en pratstund med Tomas Ledin under andra repetitionsdagen i Lövvik, där bygdespelet ”Höga Kusten – Sanningar och skrönor på sågverkens tid” spelas vid 14 tillfällen mellan 11 juli och 28 juli. Och stämningen är på topp.
– Allt känns väldigt lovande. Jag hade inte vågat hoppas på att det skulle kännas så bra. Vi har en härlig ensemble, regissören Markus Virta gör ett fantastiskt jobb – och friluftsteatern har blivit så fin.

Historien är löst baserad på Tomas Ledins farmor och farfar, Jonas och Svea, men berättelsen innehåller också så mycket mer.
– Det är ett spännande och roligt projekt på många sätt. Vi har hållit på med projektet i sex-sju år och entusiasmen bland de som bor här, att vilja göra allt för att det här ska bli verklighet, har varit fantastiskt att ta del av. Vi sökte ett 20-tal sångare och skådespelare plus 6-7 musiker – och det hade vi inga problem att hitta. Det finns en enorm kunskap och begåvning i Höga Kusten, berättar Tomas, som skrivit musiken och sångtexterna.

– För mig personligen har det varit ett väldigt roligt projekt. Min farfar blev som barn bortauktionerad och växte upp här i trakten runt sågverken. Bygdespelet är vårt sätt att ta av oss hatten för Jonas och hans generation. Men det är framförallt Ådalens historia och på sätt och vis hela Sverige historia. Kärleksparet Jonas och Svea är den röda tråden och det känns förstås i hjärtat på mig. Vi har också tagit oss friheten att dikta fritt för att skapa en bra dramaturgisk båge, det här blir ett underhållande bygdespel.

Morgan Alling och Sussie Eriksson är välkända skådespelare i ensemblen men i några roller återfinns även lokalt kända ansikten för alla ö-viksbor. Bland andra Stina Joza Johansson och Jens W Nilsson.

– Vi har det så fantastisk! Att få sitta här på en liten altan och blicka ut över älven i strålande solsken, vinden ljummar och sällskapet är trevligt, säger Stina, som spelar dottern Lovisa i familjen Nordström, syster till Ledins farmor.
– Morgan och Sussie är mina föräldrar. Lovisa hamnar lite i skymundan av sin syster Svea och hon vill göra allt för att bli älskad och få bekräftelse, men hon får inte den uppmärksamhet hon vill ha, berättar Stina och lovordar platsen som bygdespelet utspelar sig på.
– Den är verkligen magisk och man förvånas över att det är möjligt att göra en sådan här grej på en sådan här plats ute i ingenstans. Med Tomas rötter och alla brinnande själar som jobbat för att få till det här känns det fantastiskt. Det är så mycket värt för hela samhället.

Jens W Nilsson spelar Sveas trolovade, Flodin, men det går inte som det är tänkt.
– Han är inte riktigt ett ämne för henne, och så får han systern på halsen. Det är en lustig slump att det är Stina som gör den rollen, de satte inte ihop mig och Stina för att de visste om att vi spelat ihop tidigare, berättar Jens, som fått en del fria tyglar.
– När de presenterade rollen för mig sa de: ”vi tror att den kan bli rolig, du får göra den rolig helt enkelt”. Nu känns det riktigt kul att vara på plats och allt går väldigt fort. Här står vi med en storslagen scen, fläskig musik och sommar – det är härligt, säger Jens.

Tomas Ledin gjorde i fjol jättesuccé med det stora projektet Symphonia där han tillsammans med dirigenten Peter Nordahl gav sig ut på turné för att framföra symfoniska tolkningar av 15 låtar från hans digra sångskatt tillsammans med totalt 500 musiker från olika delar av Sverige och Finland.
– När jag fyllde 70 år ville jag inte sammanfatta min musikkarriär med en tillbakablick. Det kändes mer spännande att få fortsätta upptäcktsresan inom musiken. Symphonia fick upp mig på tårna, utmanade mig och tog mig och mina sånger till platser jag inte visste fanns, säger Tomas Ledin.

Nu i sommar är han alltså tillbaka som rockmusiker igen och 9 augusti står han på Naturscen tillsammans med Vapendragarna.
– Vi ska göra 14 konserter i Norge, Finland och Sverige. På förra turnén spelade vi också vid Skuleberget, det brukar vara så fin stämning där.

Vapendragarna är samma musiker som Ledin spelat med de senaste 23-24 åren och alltså samma sättning som på 2022 års turné ”En Nådens Sommarkväll”.

Är det fortfarande lika roligt att som 72-åring ge sig ut på turné?
– Jag får erkänna att det är det inte riktigt – det är ännu roligare! Det var inte helt självklart för oss att göra ännu en turné men när vi tog beslutet kändes det väldigt lustfyllt. Speciellt på sommarhalvåret, när väder och vind och publik är där. Det är svårslaget, och det ska bli något speciellt med en hel månads lovsång till det goda i våra liv. Alla hits är med. Dessutom ett och annat nyskrivet.

 

Publicerat