KONST

Tillsammans – ett konstnärspar i världsklass

Per Elof Nilsson Ricklund är en konstnär av yppersta klass, det vet nog de flesta i Örnsköldsvik vid det här laget. Att hans blivande hustru Katrina Pura från Kalifornien är lika skicklig kan vi konstatera vid ett besök i Brynge Konsthall där de i sommar ställer ut tillsammans, för första gången. Vernissagen i lördags lockade massor av besökare.

Per Elof och Katrina har ett rejält långdistansförhållande. Per Elof bor, efter nära tio år i Florens, numera i födelsestaden Örnsköldsvik – Katrina i Kalifornien. Men i deras konstnärskap finns många beröringspunkter, som självklart utvecklats under resorna tillsammans där de ägnar sig åt landskapsmåleri.

När de nu ställer ut i Brynge – under rubriken Tillsammans – visar de bland annat upp naturmåleri. Från var sitt perspektiv.
– Jag tror att besökarna kommer att tycka att det är intressant att se hur vi målat samma vy, fast på olika sätt, berättar Katrina på länk från Kalifornien där hon är i full färd med att färdigställa sin första separatutställning som hon ska ha i höst på Monterey Museum of Art.

Katrina berättar också om ett fotografi som Per Elof visat henne, och som inspirerat dem i sitt arbete tillsammans.
– Per Elofs morfar står på en klippa och hans mormor sitter nedanför.

En bild som tagits under en av konstnärsparet Yngve och Ingrid Ricklunds många resor till fjällvärlden, bland annat kring Saxnäs där Yngves bror Folke och hans hustru Emma lät bygga Ricklundgården som idag är ett museum med möjlighet för konstnärer att arbeta och vistas i Folkes ateljé.

I Brynge konsthall finns nu under utställningen ett verk av Per Elofs morfar och mormor, ett arbete som de gjorde tillsammans.
– Vi visar en stor målning som morfar inte hann göra klar men som mormor avslutade. Den har hängt hos mormor och aldrig visats offentligt tidigare, säger Per Elof och berättar om tankarna bakom utställningen, som är ett led i att Per Elof i fjol fick Nätradalens Konststipendium som Kerstin Nicholson instiftat till sin far Karl Johan Sundströms minne – en stor konstälskare.

– Utställningen handlar i första hand inte om konsten, det är processen att skapa konst tillsammans som är det intressanta, och att skapa en brygga över generationerna. Vi ville göra något intressant som kanske kunde inspirera andra.

Tillsammans arrangerar de två konstnärerna även work shops de två första helgerna i juli, där deltagarna får testa på att måla utomhus.
– Vi blir handledare och deltagarna kan ha vår utställning som inspiration.

Med sina samiska rötter faller det sig förstås naturligt att Per Elof tagit Katrina upp till fjällen när hon besökt Sverige.
– Per Elof blev min öppning till den samiska kulturen, jag visste ingenting om samer innan och jag trodde att alla i Sverige åt rökt renhjärta, säger Katrina och skrattar.

Snö blev också en ny erfarenhet för henne, och en utmaning i måleriet. På utställningen visar hon bland annat upp en vinterbild med en vit Boulonnaishäst med släde i snön – på väg mot Anundsjö kyrka.
– Vi har vänner som föder upp de här hästarna. Jag hittade på ett landskap med hästen och släden, och placerade in kyrkan där. Det är fascinerande med snö för mig som inte vuxit upp med snö. Men det var frustrerande att måla snö, där har jag fortfarande lång väg att gå.

Hästar är Katrina däremot van vid, som uppvuxen tillsammans med cowboys, och hon avbildar dem ofta i sitt måleri. Hon är också en alldeles strålande porträttmålare, gå gärna in på purafineart.com och se hennes fantastiska måleri.
– Vi har studerat porträttmåleri tillsammans, det är något av det svåraste man kan ge sig på.

Katrina har som sagt en stor utställning på gång hemma i Kalifornien och för Per Elof väntar i höst en utställning i Kiruna som ett led i att han i våras tilldelades Kirunastipendiet med motiveringen ”Med ett klassiskt måleri och skickligt utförande skapar konstnären poetiska verk som väcker tankar kring ursprung och andlighet.”
– Roligt att få ställa ut i Kiruna eftersom jag känner så mycket folk där. Men först ska vi klara av utställningen i Brynge och man kommer att få se målningar som jag aldrig visat tidigare, och förstås Katrinas målningar.

Öppettider Brynge konsthall

Måndag klockan 16:00-20:00
Lördag och söndag klockan 11:00-15:00
Utställningen pågår till 4/8

Publicerat