KONST

”Det är en speciell känsla”

2016, när Per Julius och hans hustru Lisa Nyström firade 30 år som bosatta i Frankrike, var senaste gången han visade sin konst på våra breddgrader. Nu är det äntligen dags igen. Under tre dagar i juli öppnar han upp för besök i sin ateljé i sommarhuset.

1986 gick flyttlasset för Per Julius, Lisa Nyström och deras tre barn från Örnsköldsvik till Annecy i östra Frankrike, ett land som de fastnade direkt för.
– Vi tyckte att det var så vackert landskap där. Tänk vad tiden går, det har blivit många bilresor från Frankrike hit upp till Ö-vik, 320 mil enkel resa, säger Per och ler.

Sedan 2002 bor de i Nice vid Medelhavets kust men varje sommar kommer de hem igen till sommarhuset i natursköna Slottsvedjan på Genesön, där vi hälsar på en klarblå eftermiddag.
– Det är nu i början av sommaren det är som allra finast här. Vi kan inte vara utan det här stället och vi blir gladare och gladare ju längre norrut vi kommer. När man, som vi, inte bor här hela tiden inser man hur tjusigt det är när man kommer hit. Det är en speciell känsla som vi inte hittar någon annanstans.

Trots att gränsen för folkpension är passerad sedan några år tillbaka har Per Julius knappast dragit ned på målandet.
– Jag kan inte vara utan att måla. Det går inte att lägga penseln på hyllan bara för att man uppnått pensionsåldern. Man lär sig alltid något nytt och nu den senaste tiden har jag börjat måla lite mer i olja igen. Det är roligt, men svårare än akvarell tycker jag.

Landskapsmåleriet dominerar men ibland blir det porträtt, dock inte av människor – i stället handlar det om hus.
– Varje hus har en själ. De som bor där sätter sig egen prägel på huset så jag brukar säga att jag målar porträtt av hus.

Per Julius stora kärlek till hemtrakten och naturen i Höga Kusten resulterade 1997 i en bok med motiv härifrån, en konstbok som är utgiven på såväl svenska och engelska som franska, tyska och japanska.
– Det är roligt med Japan. Många japaner har fått sin första bild av Sverige härifrån Höga Kusten i och med den boken, och det känns stort.

Torsdag till lördag 11-13 juli mellan 12 och 18 håller Per Julius sommarateljén öppen för besök.
– Det ska bli roligt att det äntligen blir av här igen nu i sommar, säger Per och hälsar alla välkomna.

Publicerat