Konst

Pernilla hos Svenskt tenn

En sökning på ”körsbär” på Svenskt Tenns hemsida resulterar i en rad produkter signerade Josef Frank men före dem visas ett skulpterat körsbär i trä skapat av Pernilla Tjärnström från Örnsköldsvik.

På sin hemsida skriver Svenskt Tenn att deras sortiment till 80 procent består av produkter av egen design men att det i butiken också finns möbler och föremål av några av vår tids skickligaste formgivare och hantverkare. En av dessa är Pernilla Tjärnström från Örnsköldsvik vars skulpturala körsbär i trä togs in i sortimentet i våras.

– Det hela är lite overkligt. Att stå på samma lista som Estrid Ericson och Josef Frank är svårt att ens förstå och något jag inte ens i min vildaste fantasi kunnat tänka mig, säger Pernilla när vi hälsar på i hennes snickeri.

Estrid Ericson grundade Svenskt Tenn och anställde senare Josef Frank. Tillsammans skapade designduon formhistoria och i dag finns den enda fysiska butiken på Strandvägen i Stockholm.

– Jag fick en bild skickad från en vän som besökte butiken och där på en hylla står ett körsbär nu. Det var en kvinna som driver inredningsbutiker i Stockholm som beställde några körsbär och sedan hörde hon av sig och frågade om hon fick agera återförsäljare mot andra butiker. En vecka senare återkom hon efter att ha visat dem för Svenskt Tenn som ville köpa 30 stycken.

Pernilla startade tillverkningen direkt eftersom körsbären skulle levereras redan en månad senare. Produktionen sker i flera olika moment och det är Pernilla som står för hantverket genom hela processen, med hjälp av några maskiner. Det är inte självklart för henne att sälja via återförsäljare.

– Det går så stor del till provision och jag behöver tillverka mängder, på bekostnad av beställningsjobb och att producera till utställningar.

En av fem arbetsdagar spenderar Pernilla i snickeriet. Resterande tid jobbar hon som bildlärare på Geneskolan.
Många förknippar Pernillas konst med de stora färgglada insekterna hon skapar i trä. Flödet av beställningar är bra, med närmast möjliga leveransdatum i oktober.

– Jag trodde lågkonjunkturen skulle påverka mer men kanske är det som Ernst Kirschsteiger beskrev det, att när världen blir så ogreppbar som den är nu behöver vi något i det lilla som vi kan hålla i.

Pernilla fastnade tidigt för hårda material och att skulptera tredimensionellt. Intresset för snickeri tog fart som en hobby i en slöjdverkstad i Ås för många år sedan.

– Där gjorde jag mest leksaker till barnen. När slöjdlokalen stängde ner ville jag fortsätta och då byggde vi snickeriet här hemma på gården. Här började jag skapa mer konstinriktade saker.

Mitt i snickeriet står arbetsbordet. På hyllor och i fönstersmygar trängs påbörjade arbeten av olika slag, frukter bredvid fåglar bland insekter och människofigurer. Överallt finns material som Pernilla samlat på sig.

– Jag jobbar med återbruk. Virket jag använder är spill från ett byggföretag och mitt spill hämtas och används till skapande på förskolor. Jag har alltid radarn på efter material jag kan använda till detaljer som insekternas ben eller kvistar på frukter.

Kvistarna på körsbären tillverkar hon av gamla högafflar eller dynggrepar så just nu söker hon aktivt efter sådana på loppisar och auktioner.

Stängseltråd och gamla handsmidda spikar använder hon flitigt till insekterna.

– Jag tycker om att kombinera trä, där jag får jobba med ådringen och hitta mönstren, och detaljerna i metall som någon före mig bearbetat med sina händer.

Stycken av hoplimmade spillbitar skulpteras först grovt i bandsågen. Pernilla har förlagan i sitt huvud och bara ibland ritar hon på stycket, mest för att veta vad som är upp och ner.

– Jag skapar ofta fritt men det är rätt vanligt att jag får specifika beställningar, då studerar jag insekten noga innan.

Slutresultatet arbetar hon fram med bandslip och genom att handputsa. Hon föredrar furu eftersom den är lagom hård.

– Ek och björk är fina träslag men för hårda för mig att arbeta i. Furan är snabbväxande och har en ådring som jag tycker om att arbeta med.

I ett rum i huset sker målning och lackering. Allting målas för hand med pensel och färg blandad med vatten.

– Jag vill att ådringen ska synas. Målningen kommer ofta i andra hand eftersom jag tycker mycket mer om att skapa former i trä. Därför är det lätt att jag gör nya grejer hela tiden i stället för att måla.

Marknadsföring hör inte till favoritsysslan. Genom åren har hon lärt sig att hennes konst behöver upplevas på plats.

– Det är svårt att få rätt bild och att föreställa sig storleken utifrån ett foto. Jag får ofta kommentarer om att mina saker är större än betraktaren trott.

Två utställningar är inplanerade. 27 juni till 14 juli är Pernilla en av fem konstnärer i utställningen Berg & Hav på Ringarbönninga i Köpmanholmen och till hösten ställer hon ut på Affordable Art Fair i Stockholm.
I snickeriet fortsätter arbetet som vanligt. Nya stycken väntar på att skulpteras och avkapade piggar från högafflar på att bli körsbärskvistar. Att trettio av Pernillas körsbär hamnat hos Svenskt Tenn är fort-farande något hon har svårt att ta in.

– Plötsligt händer det och jag kan bara nypa mig i armen och hoppas att resan fortsätter!

Publicerat