MUSIK & UTBILDNING

Elever från Kulturskolan på internationellt musikläger

21 elever från Kulturskolan deltog tillsammans med fyra lärare på det internationella musiklägret Side by Side i Göteborg, världens största i sitt slag. 80 svenska kulturskolor bidrog med ungdomar och från Örnsköldsvik deltog en brassgrupp, stråk, flöjt och körsångare. Totalt deltog hela 2 000 personer.

Sent på fredag kväll 15 juni bänkade sig 21 spel-och sångsugna ungdomar tillsammans med fyra lärare från Kulturskolan och några föräldrar i en långfärdsbuss från Ö-vik med sikte på Göteborg. Det var en glad och uppsluppen stämning mest hela natten, men några timmars sömn i sätena blev det trots allt. Punktligt kl. 09.00 på fredagsmorgon var hela gänget framme på Side by Side.

Side by Side är ett internationellt musikläger för unga sångare och musiker i åldersspannet 6-23 år. Lägret är uppdelat i olika kör- och orkesterspår efter erfarenhet och anordnas av Göteborgs Symfoniker i samarbete med organisationen El Sistema.

Musik är ett språk som alla förstår, så det är inte konstigt att detta läger lockat deltagare från 18 länder. Totalt var det 2000 deltagare på lägret som är världens största i sitt slag. Förutom deltagarna får man inte glömma all personal och volontärer som såg till att logistiken fungerade.

Deltagarna på lägret övernattade sedvanligt på luftmadrass i någon av Göteborgs skolor och gympasalar. Från fredag förmiddag till onsdagskväll var det fullt schema med stämrepetitioner, sektionsrep i olika musiksalar och ”tutti” då alla övade tillsammans inför tisdagens stora finalkonsert på Scandinavium. Professionella musiker från Göteborgs symfoniker och lärare från närliggande kulturskolor agerade som instruktörer och inspiratörer.

80 svenska kulturskolor bidrog med ungdomar och från Örnsköldsvik var det en brassgrupp, stråk, flöjt och körsångare. Det var relativt utmanande stämmor vilket krävde att grundjobbet med instudering tillsammans med musiklärarna under våren var en förutsättning för att hänga med i tempot.

Undervisning i mindre grupper av professionella musiker blandades med pop-up konserter på stan. Självklart fanns också lite fri aktivitet på schemat då många sökte sig till Lisebergs nöjesfält.

Finalkonserten i Scandinavium på tisdag drog över 3500 åhörare och det var ett mäktigt program man bjöds på. Minnet av den suggestiva konserten med olika teman och uttryck, engagerade dirigenter och konferencier, tillsammans med en applåderande publik med tända mobillampor – allt detta gav både gåshud och mersmak för alla deltagare. Även på onsdag var det en finalkonsert, men då med stråk och kör inför ett fullsatt konserthus.

Stort tack till Kulturskolan och sponsorer som gjort lägerdeltagandet möjligt och för de oförglömliga minnen, passion och den självkänsla ungdomarna fått med sig.

 

Publicerat