– Den ekologiska jordbruksmarken i Västernorrland är mycket viktig eftersom den minskar spridningen av bekämpningsmedel, vilket bidrar till att öka den biologiska mångfalden, säger Emma Rung, vd på KRAV.
Enligt Sveriges nationella mål för ekologisk produktion ska 30 procent av jordbruksmarken vara ekologiskt brukad till år 2030. Med 19 procent ekologisk jordbruksmark har Västernorrland en bit kvar för att nå den nivån, och ligger nu på tionde plats i KRAVs ekorankning. Av den ekologiskt brukade jordbruksmarken i Västernorrland står KRAV-certifierade gårdar för 41 procent.
KRAV-certifierad produktion är ekologisk, vilket betyder att varken naturfrämmande bekämpningsmedel eller konstgödsel får användas på jordbruksmarken. Det gör att det på ekologiska gårdar finns i genomsnitt 50 procent fler arter av bin, humlor, fjärilar och andra pollinerande insekter, och i genomsnitt 70 procent fler arter av vilda växter än på konventionella gårdar.
Utöver det har KRAV extra tuffa regler för biologisk mångfald, god djurvälfärd och bättre arbetsvillkor. Märkningen ställer också krav på minskad klimatpåverkan genom att alla KRAV-certifierade producenter ska använda endast förnybar el och odlingsmetoder som minskar utsläpp av växthusgaser.
– KRAV-bönder tar ett särskilt stort ansvar för klimatet och den biologiska mångfalden, som båda är avgörande för ett livskraftigt jordbruk. Genom att välja KRAV-märkt i matbutiken kan alla i Västernorrland bidra till en långsiktigt hållbar livsmedelsproduktion, säger Emma Rung, vd på KRAV.