Pad Thai med rostade cashewnötter och koriander
4 portioner
250 g risnudlar
2 röda chili
2 lime
100 g cashewnötter
1 kruka koriander
3 msk kinesisk soja
3½ msk socker
1 msk vitvinsvinäger
2 krm sambal oelek
270 g marinerad tofu
200 g morötter
1/3 purjolök
1 röd paprika
200-300 g pak choy
1 msk olja
2 vitlöksklyftor
180 g böngroddar
Salt & svartpeppar
1. Tillaga risnudlarna enligt anvisningarna på paketet. Skölj i kallt vatten och låt droppa av.
2. Kärna ur och finhacka chilin. Klyfta 1 lime. Hacka cashewnötterna och koriandern.
3. Blanda soja, socker, ¾ dl vatten, vinäger, sambal oelek och saften från 1 lime i en kastrull. Koka upp så att sockret löser sig. Ställ åt sidan.
4. Skär tofun i 1 cm tärningar.
5. Skär morötterna i tunna stavar. Strimla purjolöken, paprikan och pak choy.
6. Hetta upp oljan. Pressa vitlöken och fräs med purjon, morötterna, paprikan, tofun och pak choy på hög värme 3 min. Krydda med 1 tsk salt. Blanda ner nudlarna, såsen och böngroddarna. Låt allt bli varmt.
7. Lägg upp i en skål, strö över cashew, chili, koriander och servera med limeklyftor.
TIDIGARE RECEPT
Southern chicken med rostad majsröra
4 portioner
3 msk olivolja
dl vetemjöl
1½ msk paprikapulver
1 msk oregano
1 tsk curry
2 tsk spiskummin
ca 1 kg kycklinglår
200 g gul lök
4 portioner valfritt gryn
½ romansallad
125 g körsbärstomater
100 g morötter
50 g rödlök
1 äpple
1 msk balsamvinäger
4 vitlöksklyftor
½-1 röd chili
340 g majs
Salt & svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
1. Ugn: 225°. Smörj en plåt med 1 msk olivolja.
2. Blanda vetemjöl, paprikapulver, oregano, 1 tsk salt, curry, spiskummin och 2 krm svartpeppar. Vänd ner kycklinglår i två omgångar. Klyfta gul lök och lägg kycklingen och löken på plåten. Stek i mitten av ugnen ca 30 min.
3. Koka gryn. Skär sallad, tomater och morötter. Strimla rödlök och äpple. Blanda grönsakerna med äpplet och 2 msk olivolja, balsamvinäger, ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar.
4. Hacka vitlök. Kärna ur och grovhacka chili. Torrosta chilin, majs och vitlöken på hög värme i 5 min. Häll över i en bunke och mixa till en grov röra.
5. Servera kycklingen, grynen och salladen med majsröran.
Kerstins goda köttfärspaj
4 port
Pajdeg
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl riven ost
3 msk vatten
Fyllning
500 g blandfärs
1 paket bacon
200 g frysta champinjoner
1 liten purjolök, ca 10 cm
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
2 ½ msk soja
3 msk tomatpuré
2 dl hett vatten
1 liten burk crème fraiche
2 dl riven ost
GÖR SÅ HÄR
Klä en form med pajdegen och pricka med en gaffel. Förgrädda i 200 grader ca 10-15 min. Fräs färsen i en stekpanna tillsammans med purjolöken. Lägg i bacon skuren i skivor. Fräs champinjonerna i en annan stekpanna tills all vätska försvunnit.
Lägg över färs, bacon, purjo och svamp i en gryta. Tillsätt kryddorna, tomatpurén och sojan. Pressa i vitlöksklyftorna och häll i vattnet. Låt småkoka några minuter och tillsätt crème fraiche. Smaka av. Häll färsröran i det förgräddade pajskalet och strö över den rivna osten.
Grädda i 225 grader i ca 15 min eller tills osten har fått fin färg. Låt pajen stå en stund så den sätter sig.
Frida Söderberg Persson
Lax- & kräftpasta i vitt vin
4 portioner
500 g broccoli
100 g Grana Padanoost
100 g gul lök
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
250 ml vitt matlagningsvin
4 portioner pasta
100 g kallrökt lax
150 g körsbärskvisttomater
20 g persilja
170 g avrunna kräftstjärtar
Salt & svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
1. Koka upp 3 liter vatten med 1 msk salt. Skär broccoli i buketter och bitar.
2. Grovriv ost och lägg i en skål.
3. Hacka gul lök. Hetta upp olja i en panna, pressa i vitlöksklyftor och tillsätt löken. Fräs på medelvärme i 3 min. Tillsätt matlagningsvin och låt vätskan koka ner till hälften, ca 6 min.
4. Koka pasta. Låt broccolin koka med de sista 3 min av pastans koktid.
5. Tillsätt 2 dl av pastans kokvatten i pannan och låt vätskan återigen koka ner till hälften, ca 5 min.
6. Skär lax i små bitar. Klyfta tomater. Hacka persilja. Tillsätt laxen, tomaterna, persiljan och kräftstjärtarna i pannan. Låt allt bli varmt, ca 1 min.
7. Blanda den kokta pastan och broccolin med pastasåsen och toppa med den rivna osten.
Klart att servera!
Styling & foto: Hanna Johansson, Middagsfrid