BARN

Färggranna fågelhem

”Här är rosa!” ”Röd och grön, titta!” ”Mera löv!
Kreativiteten flödar på Bryggan, Köpmanholmens förskola, där barnen målar och pyntar fågelholkar. 22 maj, på Biologiska mångfaldens dag, sätts holkarna ut i Herrgårdsparken.

Full aktivitet pågår i Fyren, Lotsen, Kartan, Kompassen, Bojen, Kulingen och Rolingen – förskolans olika avdelningar –
och det råder ingen tvekan om att barnen har roligt när de får skapa fritt. Lite misstänksamma blir de dock till en början när två okända gubbar från 7an kommer på besök. Men när fotograf Håkan frågar om de vet vad 7an är så kommer snabbt ett svar.

– Jaha, vi får den varje dag!

Riktigt så är det förstås inte, en gång i veckan räcker ... än så länge. Men om vi får vara ute och göra sådana här roliga reportage varje dag så kanske vi behöver göra tidningar oftare.

– Här är rosa, titta! säger Wilma glatt.
– Vi målar ett hus, förklarar My och målar på med blå färg.

Några av holkarna blir riktigt färgglada, det kan vi snabbt konstatera.

– Röd och grön, titta! säger Wilma och pekar sedan på Signe som sitter bredvid.
– Hon målar gult. Nu vill jag ha blå.

När holkarna målats färdigt blir det extra piff på några av dem med hjälp av glitter och pappersklipp.

– Det är jag! utbrister Maja när fotograf Håkan visar henne de nytagna bilderna på sin kamera.
– Blanda, det gillar jag. Lite till, fortsätter Maja och målar på med stor iver.
– Kan jag få låna grön, tack? undrar Märta artigt och får ett lika artigt svar av bordsgrannen Henny:
– Jag är inte klar än, du får vänta lite.

Sedan byter de färger med varandra.

Biologiska mångfaldens dag instiftades av FN och varje år anordnas en mängd olika evenemang och aktiviteter runt om i Sverige. Idén att måla fågelholkar som ska sättas upp i Herrgårdsparken kommer från Studiefrämjandet som i ett samarbete med Örnsköldsviks kommun tagit fram holkar av spillvirke, som barnen i Köpmanholmen nu färglagt, och i vissa fall kamouflerat.

– Vi gör också en karta så att man kan hitta alla fågelholkar i parken, berättar Sanna Adibzadeh, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet Mitt och projektledare för fågelholksarbetet.

Att barn är kreativa och påhittiga visar Signe på bästa sätt när hon upptäcker att det går lika bra, eller kanske ännu bättre, att måla direkt med händerna i stället för att använda pensel. Det känns också skönt med fingrarna, som snart åker upp i ansiktet och färglägger hela Signe. Fler av barnen kollar in Signes bravader och börjar även de måla med händerna.

Några av de lite äldre barnen har inte målat sina holkar, de blir däremot kamouflerade med hjälp av kottar och löv som sätts fast med hjälp av limpistol. Särskilda limpistoler där limmet inte blir så varmt så att man kan bränna sig på det.

– Kolla här! säger Louis och visar hur limmet bildat långa trådar kring en av holkarna de håller på med.
– Som spindelnät – och slem!

Kottarna och löven har barnen givetvis plockat själva ute på gården utanför förskolan.

– Mera löv! ropar Freja glatt innan det blir dags för en avslutande gruppbild, med några av de färdiga holkarna som snart ska sättas ut i Herrgårdsparken.

Förhoppningsvis flyttar det in några små gulliga fåglar, som också får en massa hungriga ungar som ska matas med insekter. Tjusigare hem än så här hittar de säkert inte.

 

Publicerat