TEATER

Det är jag som är Döden

Ett schackparti mellan riddaren Antonius Block och Döden är en av filmhistoriens mest berömda scener. Nu återuppstår den när Kulturskaparna på Örnsköldsviks Folkhögskola sätter upp sin pjäs, inspirerad av Ingmar Bergmans film Det sjunde inseglet.

Den lilla teaterlokalen på Örnsköldsviks Folkhögskola har fått en något annorlunda utformning till Kulturskaparnas senaste uppsättning. Publiken placeras på gradänger på båda sidor om scengolvet, så att de sitter mitt emot varandra och betraktar skådespelarna – som tar sig igenom en mörk tid i historien, med pesten och digerdöden.

– Folk dog som flugor, berättar teaterpedagog Thomas Larsson.

– Det låter nästan som covidpandemin, säger Kim Norlander, som spelar smeden Plog.

Kulturskaparna har studerat Ingmar Bergmans filmklassiker från 1957 och kortat ned den till en lagom lång teaterföreställning. Men det är ändå massor som ska övas in innan det är dags för premiär.

– Vi har tagit bort en hel del, men plockat ut det bästa, berättar Thomas och poängterar att det är en riktigt utmaning som teatergruppen ställs inför.

Titeln på föreställningen var först ”Inställd på grund av dödsfall” – ett citat i filmen när Döden sågar ner ett träd som gycklaren Jonas Skat klättrat upp i. När Jonas protesterar eftersom han har en kommande föreställning svarar Döden: "Den är inställd på grund av dödsfall." Men för att undvika missförstånd ändrades titeln till "Det är jag som är Döden".

Föreställningen ges onsdag 15 maj 10.30 och 13.00, och därefter samma tider även 22 och 29 maj. Förbered er på stor dramatik.

– Kanske yttersta dagen är kommen! utbrister en av Kulturskaparnas entusiastiska skådespelare.

Publicerat