Näringsliv

Högland såg och hyvleri köper Domsjö hamn

Högland såg och hyvleri köper Domsjö hamn med tillhörande fastighet av Örnsköldsviks Hamn och Logistik. Försäljningen innebär att Högland såg och hyvleri AB upplåter hamnen i Domsjö för att fortsatt nyttjande av Örnsköldsviks Hamn och Logistik som allmän hamn fram till Hörneborgs hamn är utbyggd och kan verka som ny allmän hamn i Öviksfjärden.

Domsjö hamn används i dag i huvudsak av Höglandssågen som hyr huvuddelen av fastigheten och lastar där ut stora delar av sin exportvolym över kajen. Höglandssågen har beslutat att bygga ett hyvleri i kommunen och ser magasinet på Domsjö hamn som en utmärkt placering ur ett logistiskt och miljömässigt perspektiv.
− Förvärvet av Domsjö hamn möjliggör att vi kan slutföra vår nästa stora industrisatsning genom att bygga nytt hyvleri på Domsjösågen. Placeringen ger betydande logistiska fördelar och minskar lastbilstrafiken genom stadskärnan och till Anundsjösågen.
− Investeringen stärker Höglandssågens konkurrenskraft genom en högre andel vidareförädling, bättre kvalité och ger lägre produktionskostnader. På sikt ser vi fram emot att få ännu mera lagringsutrymme på Domsjö genom att i framtiden kunna nyttja den nya allmänna hamnen på Hörneborg, säger David Markusson VD på Högland såg och hyvleri AB.
− Försäljningen ligger helt i linje med den strategi vi har att utveckla Hörneborg till en utbyggd allmän hamn, i den strategin ingår även att göra en översyn av de övriga hamnar som vi äger.
− Att vi kan genomföra en affär som gynnar det lokala näringslivet, samtidigt som vi kan nyttja kajen fram till vår nya allmänna hamn är klar är bra för båda parter, säger Christer Ögren VD på Örnsköldsviks Hamn och Logistik.

Publicerat