FÖRENINGSLIV

Från Forslund till Forslund

PG Forslund har varit en eldsjäl i Örnsköldsviks Barnens Dags Förening så länge nån kan minnas och i sammanlagt 20 år, i två olika perioder, har han suttit som ordförande. I egenskap av sekreterare har han nu lämnat över ordförandeklubban till brorsonen Pelle Forslund, som siktar på att öka medlemsantalet och få fler att engagera sig i styrelsen.

– Jag har ett gammalt förflutet inom Barnens Dag, men inte varit med så länge som PG. Vi vill lyfta fram det Barnens Dag gör, och det viktiga i verksamheten är förstås sommarkollot, säger den nye ordföranden och berättar om att Odd Fellow i fjol samlade in 25 000 kronor som de skänkte till föreningens kolloverksamhet.

– När Nicke Andersson i Odd Fellow besökte kolonin och berättade hur det fungerade gick det rakt in i hjärtat på mig, och behovet av kollot är större än någonsin.

På 1960-talet fanns 250 Barnens Dag-föreningar runt om i landet, och alla hade kolloverksamhet. Nu finns det bara 20 föreningar kvar och endast fyra av dem driver barnkollo. Här i Örnsköldsvik kommer 50 barn att få vistas på kollo på Dekarsögården i sommar.

– Jag har pratat med kollobarn som sedan vuxit upp och kan konstatera att kolloupplevelsen ger ett avtryck som de bär med sig hela livet, säger PG Forslund, som med varm hand lämnar över ordförandeklubban.

– Jag är jätteglad att Pelle tog på sig det här uppdraget, efter många försök att hitta en ny ordförande vet jag att vi nu fått en som kommer att vara kvar i många år.

Om tre år, 2027, firar för övrigt Barnens Dag i Örnsköldsvik 100 år. Samtidigt som PG fyller 90 och nye ordföranden Pelle blir 60. Det blir något att fira.

Publicerat