Trafik & Motor

Bilbyggaren i Gimåt

Den tidigare tandläkaren Kennet Helin är en hejare på gamla mercedesbilar. Och här handlar det inte om renovering. Snarare om bygge.

Vi knackar på hemma i villan i Gimåt och snabbt befinner vi oss i garaget. Där står objektet som senare ska bli en blank och synnerligen välvårdad Mercedes 200 från 1935.

– Ramen hittade jag i Blekinge, men visade sig då vara ett felköp. När jag ändå hade rest så långt så fick den trots allt följa med hem, berättar Kennet.

Han byggde/renoverade sin första Mercedes 1970 och förfogar i dag över åtta bilar från 1939 till 1974. Han har byggt eller renoverat bilar i över 50 år och enligt egen utsago är det här det största projektet.

– Vi bar in ramen i garaget för cirka sju år sedan och går allt
bra räknar jag med att ha bilen klar om cirka två år.

Timmarna han offrar för sina bilar går så klart inte att räkna. Han bär utan tvekan på ett grundbultat intresse och massor av skopor tålamod.

Och när det nu våras är det dags att rulla fram sina fyrhjuliga vänner.

– Det är en härlig tid och jag vill hålla i gång alla mina bilar som mår bäst av att då och då köras, fortsätter Kennet.

Anledningen till hans förkärlek till Mercedes stavas kvalitet och i viss mån konservatism.

– Så är det. Man känner faktiskt igen det mesta kring konstruktionen. Åtminstone när det gäller bilar från 30- till 60-talet.

Frun Inger har av naturliga skäl vant sig vid sin mans stora fritidsintresse. När han inte finns vid hennes sida är han med stor sannolikhet ute i garaget.

– Det är faktiskt ganska praktiskt. Då har jag koll på gubben, säger Inger med ett stort leende. 

Publicerat