KULTUR

Extraöppet på museet och ny utställning

Vid fyra tillfällen i vår kommer Örnsköldsviks museum & konsthall ha öppet dagar och tider som de normalt brukar ha stängt. Det är ett led i att få fler att upptäcka museet och konsthallen. Nu på fredag 26 april blir första tillfället då det är vernissage för sommarens utställning Heta arbeten.

Enligt Brandskyddsföreningen är heta arbeten ett samlingsnamn för arbeten med verktyg och utrustning som alstrar värme eller gnistor. Det är också namnet på sommarens konstutställning på Örnsköldsviks museum & konsthall.

Till utställningen har museet bjudit in nio konstnärer vars konstnärliga uttryck kräver hetta; emalj, keramik, brons, glas och smide. Även om materialen har olika egenskaper och förutsättningar, bearbetas de med hettan som gemensam nämnare.

I utställningen ser vi både konst- och bruksföremål; föremål som är gjorda för lust, fägring och praktisk användning. De som ställer ut är Aino Näslund, Anna-Karin Rask, Emil Lindqvist, Emil Österholm, Erika Kristoffersson Bredberg, Ida Arnkvist, Jenny Lundgren, Jörgen Nilsson och Mikael Arvidsson.

Vernissage är det fredag 26 april 18.00 och museet har öppet till 20.00. Utställningen visas till och med 31 augusti.

Museet har sedan söndagsöppet 26 maj i samband med festivalen Maker Town som arrangeras i centrala Örnsköldsvik. Även helgdagarna Kristihimmelsfärdsdag 9 maj och Nationaldagen 6 juni håller museet och konsthallen öppet klockan mellan 12.00 och 16.00.

– Vi vet att många vill besöka oss på söndagar, och vår målsättning på sikt är att kunna erbjuda det. Vårens tillfällen, och förhoppningsvis några till i höst, kommer ge oss en fingervisning om hur stort intresset kan vara, även om det är vanskligt att dra några slutsatser efter försöksverksamhet, säger Anki Berg, chef för Örnsköldsviks kommuns friluftslivs-, kulturarvs- och konstenhet.

Publicerat