Näringsliv

Miljonstöd från regionen till butiken i Gideå

Regionala utvecklingsnämnden i Region Västernorrland har beslutat att bevilja Gideåbygdens ekonomiska förening 2 429 528 kronor i regionalt företagsstöd.

Gideåbygdens ekonomiska förening har bedrivit detaljhandel 25 kilometer nordväst om Örnsköldsvik sedan 2011 och driver även en obemannad drivmedelsanläggning sedan 2015. Trots konkurrens från Örnsköldsvik erbjuds omfattande service inklusive dagligvaruhandel, apotekstjänster, paket- och Systembolagsutlämning samt fikahörna för social samvaro. Investeringen utgörs av utbyggnad för effektivare varuleverans, nytt kassasystem och hybridbutik för handel även under obemannade tider. Satsningen förbättrar tillgängligheten och stärker föreningens position som förstahandsval för detaljhandel och paketutlämning.

– Butiken i Gideå är utpekad som en viktig servicepunkt och är en verksamhet med hög prioritet i det Regionala serviceprogrammet. Den grundläggande servicen är oerhört viktig när människor väljer att bo och verka på en plats - och där är butiksservice en väsentlig del. Investeringarna som nu kan genomföras är betydelsefulla och butiken har allt eftersom utvecklats över tid och strävar efter att vara en modern och hållbar dagligvarubutik med fokus på bland annat lokalproducerade varor, säger Jonny Lundin (C), ordförande, regionala utvecklingsnämnden.


Viktigt att behålla servicefunktioner på landsbygden
Det Regionala serviceprogrammet lyfter fram behovet av tillgång till dagligvaror i länets serviceglesa områden. Då många butiker på landsbygden också fungerar som ombud för post och paket samt apoteksombud har nedläggningen av den sista butiken ofta inneburit att också ovan nämnda servicefunktioner försvunnit på orten.

– Företagsstödet till butiken i Gideå är ett mycket bra exempel på att Region Västernorrland tar ansvar för att förbättra kommersiell service på landsbygden i hela länet. En angelägen utvecklingen av serviceutbudet i bygden som också sker i nära samverkan med Örnsköldsviks kommun, säger Jonny Lundin.

Publicerat