KULTUR & NÖJE

Kulturen tar plats i Husum

Örnsköldsvik har fått ett kulturhus och det står – i Husum. På Husumgården vill en helt ny styrelse skapa en mötesplats för alla och en scen värdig större produktioner.

I fjol sommar lämnade det äldre gardet i Husums Folkets Hus-förening över styrelseuppdraget till nya krafter. Den byggnad på Blåsåsen som under årtionden utgjort en naturlig samlingsplats för husumborna är nu tänkt att åter sjuda av liv.

– Husumgården har varit ett populärt ställe. Den kom till 1930 likt många andra gårdar där det fanns en massafabrik, som i Domsjö och Hörnefors. Fabrikerna tog ett stort socialt ansvar då, ända in på 80-talet egentligen, men i dag är det på ett annat sätt. Husumgården är den enda som är kvar, säger föreningens verksamhetsledare Hans Asplund om den era som tog avstamp i Carl Kempes initiativ till ett modernt teater- och samlingshus och där det inte minst på 60- och 70-talet rådde full aktivitet.

I takt med samhällsförändringarna hotades Husumgården under 80-talet slutligen av rivning. Med pengar från Banverket, efter att Husums gamla folkpark jämnats med marken, satsades dock en rejäl summa på att modernisera lokalerna. Och nu står Hans Asplund, även verksam i Grundsunda Framtidsgrupp (GFG Bygdsam) som en av fyra styrelsemedlemmar redo att skriva ny historia på Blåsåsen.

– När frågan kom om att ta över Husumgården såg vi världens möjlighet. Vi är helt olika styrelser, men GFG Bygdsam har frågat vad som saknas här i Husum, skickat ut enkäter och hållit workshops. Idrott och kyrklig verksamhet har vi bra av, som Ö-vik i stort, men inte lika mycket kultur. Ungdomar pratar om att få tillbaka biografen som fanns här förut och det finns intresse för musik. En tanke är att bygga replokaler och vill några starta en teatergrupp ordnar vi med ledare.

Tanken är att både tillgodose önskemål och erbjuda något nytt.

– Vi gräver där intresset finns men vill även öppna upp och ge exempel på vad besökare kan hitta på, trots att de inte efterfrågat det. Man måste våga satsa ändå, annars blir utbudet för smalt och då exkluderas den som funderar på att flytta härifrån. Det är min ingång.

2030, när Husumgården fyller 100 år, är visionen att ha blivit ett etablerat kulturhus som dagligen håller öppet för besökare, med ett brett utbud av aktiviteter och evenemang. Mindre event såsom "Nyfiken på"-kvällarna, där Frida Boisen senast gästade, har redan arrangerats. Härnäst, 19 april, väntar familjeföreställningen "Pop-up med Yankho". Och fortfarande väcker spelningen med Linnea Henriksson minnen.

– Den pratas det om än i dag. Vi måste ha intresse för allt och inte vara rädda för det som är mainstream, vi behöver det för att bygga stolthet och sätta Örnsköldsvik och Husum på kartan. Om några år kommer vi nog ha en spelning i Linnea Henriksson-storlek en gång i månaden.

Så även teater och dans.

– I Ö-vik har vi scener för några hundra eller flera tusen – däremellan finns inte. Scentekniskt kommer vi ha allt en större produktion kräver, exempelvis för Teater Västernorrland som ibland inte kommer upp hit. Delvis för att lokalerna inte finns, men är man en länsteater ska man ha utbud i hela länet och då är det här platsen för det.

Nu välkomnar Hans påfyllning av engagerade på alla fronter, såväl till styrelsen som verksamheten i stort.

– Det här känns superkul, speciellt när det också pågår större satsningar runtomkring; Metsä Board som bygger ut sin framtidsfabrik och kommunen som bland annat satsar på infrastruktur i projektet Grundsunda 2030. Förutom de centrala delarna i kommunen spås även Husum kunna få en befolkningsökning och då hänger det starkt ihop att vi har support av varandra. 

Publicerat