SAMHÄLLE

Bygdernas beredskap ska stärkas

Översvämningar, elbrist eller krig – vad är egentligen bygdens roll i tider av kris? Ett nytt projekt ska ge Örnsköldsviks bygder insikt.

Måndag 15 april smyger en insats att stärka Örnsköldsviks bygder i sitt arbete med beredskap i gång. Det med en föreläsning på Husumgården av yrkesofficeren och småbrukaren Patrick Sellman, på temat egen trygghet och självständighet under kriser och katastrofer. Därefter presenteras projektet, döpt till Beredda Byar, för vilket Landsbygdsrådet i Örnsköldsvik och Sollefteå av Leader Höga Kusten nyligen beviljats 1,5 miljoner kronor.

– I en kris vet vi att man förväntas klara sig själv i en vecka, men här är tanken hur vi klarar oss genom att hjälpas åt. Vart tar man vägen, finns en lokal att värma upp? Sådana saker tänker vi att projektet ska komma fram till och just nu håller vi på att komma i gång, säger Linnéa Egnor Byström, tillväxtstrateg på kommunen med fokus på landsbygdsfrågor.

Fem bygder i vardera kommun kan ansöka om att ta del av workshops, erfarenhetsutbyte och föreläsningar med inriktning på lokal och, ur ett hållbarhetsperspektiv, klimatmässig beredskap. En peng för att exempelvis investera i sin hembygdsgård inkluderas också.

Projektet pågår under två år.

– Det har många syften, inte minst är sådana här projekt bra för sammanhållningen i en bygd. Mer information kommer men redan nu har några bygder hört av sig, det är kul att intresset finns.

Publicerat