FRILUFTSLIV

Hundspannsäventyr i Kubbe

De förälskade sig i naturen, på semester i Örnsköldsvik. Nu har det holländska paret Erwin och Barbara slagit sig ned i Kubbe, Bredbyn – tillsammans med 45 slädhundar.
– Just nu lever vi vår dröm, säger Barbara som med sin make planerar erbjuda lokala hundspannsäventyr året runt.

D

Det ylas och skälls om vartannat på gården i Kubbe, en bit norr om Bredbyn. Erwin och Barbara Van Iperen bjuder på fisk och potatis från en gryta över öppen eld medan hundarna – 45 siberian och alaskan huskys – otåligt väntar på vad som komma skall. På marken ligger ett par selen. Snart ska några lyckligt utvalda spännas fast i en av de många slädar som finns till förfogande.

– Hundarna är vårt hjärta, de är inte de snabbaste men bland de mest uthålliga. De är "hard headed" – envisa – som jag och Barbara, säger Erwin på bruten engelska och ler brett.

Vid milliennieskiftet lämnade de Holland för att jobba inom turistnäringen i först Belgien och senare Frankrike, med sina hundar knutna till en större turistförening. Ett liv de nu bryter upp efter en semester i Höga Kusten och Örnsköldsvik för tre år sedan.

– Då förälskade vi oss i området. Naturen, tystnaden, att vara ute helt själva; det har vi inte kunnat tidigare. Vi tycker också om den svenska mentaliteten, alla är så snälla och lugna.

I somras slog paret till och köpte hus på svensk mark och med sitt hundspannsföretag Team Ehawee High Coast Husky vill de nu satsa på turismen i Höga Kusten. Det med en egen vision om hur ett hundspanns-
äventyr ska vara.

– I Frankrike är slädhundsturerna hela tiden fullbokade och tiderna strikta, mer kvantitet än kvalitet, säger Barbara. Hit kommer man inte bara för att sätta sig ned och åka i väg, här vill vi i stället boka mindre sällskap, barn och vuxna, för att de ska lära känna, arbeta och ha roligt tillsammans med hundarna. Då ser man annorlunda på dem när det är dags att åka i väg.

Förutom Barbara och Erwin får det öppna, svenska landskapet och den myckna snön även hundarna att bli mer välmående. Alla har sin egen personlighet och paras ihop med varsin kund för att skötas om lite extra. Samtliga är adopterade efter att ha blivit övergivna. Ett medvetet val som går i linje med Barbaras förhoppning om att, likt i Frankrike, få jobba med barn och ungdomar med funktionsnedsättning och de som på något sätt hamnat på glid.

– Kanske att de fastnat i missbruk, har en depression eller problematisk skolfrånvaro. Att köra släde och vandra med hundar har en lugnande effekt och jag försöker lära ut att ta ansvar. I Frankrike tog vi även emot skolgrupper som hade temaveckor om naturen, det hoppas jag få utveckla här också.

Företagsnamnet Ehawee har inuitiskt påbrå och betyder ungefär "Vi ler alltid". Glada hundar och kunder är mottot. Och de som är nyfikna på äventyr i Kubbe har att välja på en mängd alternativ till utflykter, vare sig under en handfull timmar, ett par dagar eller en hel vecka. Även under sommarhalvåret planerar företaget att vara aktivt med bland annat hundvandring, orientering och slädar på hjul.

– I Frankrike behöver turisterna ha allt inom en radie på fem kilometer, det är den enda delen jag är lite orolig för här i Sverige, om folk vill åka nästan fem mil till oss. Men känslan är väldigt god, vi tror att det här kommer fungera, säger Barbara som med Erwin nu åker tillbaka till Frankrike för att avsluta sina sista åtaganden.

I september återvänder de. Då är tanken att verksamheten i Kubbe ska rulla i gång.

– Planen är att stanna här och bli gamla ihop. Just nu lever vi vår dröm, att vi kan spendera dagarna med hundarna och få besökare att känna samma gemenskap med dem som vi. Hundarna är vår största passion, de är som våra barn, säger Barbara Van Iperen.

Publicerat