KULTUR

Öppen scen för alla

Skriver du dikter, dansar, formger, sjunger, kör standup eller kanske animerar film? Nu har Örnsköldsvik fått en öppen scen för vem som helst att framträda på.
– Här bedömer vi inte, bara berömmer, säger läraren Tomas Johansson om Culture Corner.

Inne på H1 Sliperiet i Örnsköldsvik är stämningen avslappnad och mysig. Vid cafeterian som håller öppet har besökare slagit sig ned på soffor, stolar och vid bord. Merparten står, vissa spatserar runt, några är försjunkna i lågmälda samtal.

Det stora fokuset ligger dock på vad som händer på den golvyta som för kvällen förvandlats till scen. Det har den gjort, måndagar och torsdagar, i snart tre säsonger – för vemsomhelst att ta i besittning.

– Vi har pratat ett antal år om en öppen scen i Örnsköldsvik. Tanken har varit "kom och testa"; har du lärt dig ett stycke på ett instrument, kom och spela det stycket. Eller träna på en scen med din teatergrupp, säger kulturskoleläraren Tomas Johansson.

Tillsammans med H1 Sliperiet, Örnsköldsviks museum & konsthall samt Biblioteken i Örnsköldsvik har samtalen med Kulturskolan nu resulterat i Culture Corner, en plats för kreativa uttryck av bred palett i spontanitetens tecken. Medan många yngre redan hunnit bekanta sig med konceptet är förhoppningen att ö-viksbor i alla ålderskategorier hittar hit.

– Och fler som ställer ut sina verk eller kanske vill köra standup, säger kulturstrategen Cia Dufva. Vi har haft de som visat upp design och film – då får den gärna vara kort, helst under fem minuter. Och har du en utställning bredvid scenen behöver du inte prata i micken, det kan vi göra.

Här finns även musiker på plats, redo att kompa den som får lust att uppträda. Att sjunga eller spela till förinspelad musik går också bra. Någon föranmälan behövs inte.

– Att se ett par tjejer som koreograferat egen dans, sådant tycker jag är fantastiskt, säger Tomas. En vild idé framöver är kanske att få se en utställning som kulturskoleelever komponerat musik till, eller barnvisor på biblioteket. Det går liksom att vända på ordningen också, vi kommer inte alltid att vara här på Sliperiet.

– För publiken är det glädjen i att se andra våga, det är väldigt uppmuntrande, säger Cia. Det gör inget om du spelar fel, tröskeln ska vara låg. Skapandet är en viktig del av livet, det får oss att må bra och du har redan lyckats när du valt att prova.

Culture Corner arrangeras närmast torsdag 25 april och måndag 3 juni.

Publicerat