På udden vid havet, med skogen bara ett par steg bort, får Christina Josefsson utlopp för sin kreativitet. Med varma, jordnära toner målar hon skog, fjäll och hav men lika ofta fångar hon motiven med sin kamera.
– Jag har alltid haft ett stort bildintresse och även i mitt jobb inom it vill jag hellre visualisera olika lösningar än förklara dem med ord, säger Christina. Jag blir inspirerad av bilder i alla former, både natur- och gatubilder.
Kamera och pensel är det hon använder mest men hon experimenterar gärna med nya tekniker och uttryck. Som medlem i Örnsköldsviks kollektiva konstnärsverkstad (ÖKKV) har hon tillgång till verkstäder och utrustning.
– Jag gick nyligen en kurs där med Mats de Wahl, i tekniken högtryck där man skapar ett träsnitt och använder manuell tryckpress. Tålamodsprövande men det är ju bra träning för min personlighet.
När hon beskrivs som en bred konstnär skrattar hon och menar att bred nog bara är ett finare ord för splittrad. Bred eller splittrad, det är trots det lätt att känna igen hennes formspråk. Det förklarar Christina med att hon gärna återvänder till samma färgpalett.
– Det blir mycket beige, grå, brunt och svart. Jag gick på en strand med en vän en gång som utbrast att där fanns alla mina färger och det stämmer nog.
Hemma i huset på udden blandar Christina upp andras konst med sin egen och den omfattar mer än målade tavlor och foton. Under varumärket Ingrids Stories samlar hon även produkter hon designar och skapar av återvunnet material.
– Jag var med i projektet Expression Design för ett par år sedan och där drog mina idéer om att ta vara på spill och att återbruka i gång. Namnet Ingrid är min mammas och både jag och min dotter Ameli bär det. Vi är alla tre kreativa på olika sätt.
Bland produkterna finns täljda får med spillbitar av fårskinn och bokmärken skapade av gamla läderbälten men även föremål som Christina samlat på sig genom åren och erbjuder till försäljning.
– När man levt i 50 år har man hunnit samla på sig en hel del grejer och jag har sparat mycket som jag nu får användning av. När jag går på loppis och ser en likadan vas som jag har hemma ser jag en kollektion framför mig.
Ett koncept som Christina uppskattar är återbruksgallerian Re:store i Härnösand där hennes produkter finns till försäljning.
– Jag hyr en modul där som jag ansvarar för att fylla på. Fokus är på hållbarhet och kommunen stöttar så att butiken kan vara bemannad. Jag tror att liknande konceptbutiker behövs för att hålla liv i vår stadskärna.
På övervåningen har Christina sin ateljé men hon är spontan i sitt skapande och det händer att hon målar eller täljer framför tv:n. Ett nytt projekt är tavlor hon målat på gardiner som hon fått från mamma Ingrid. Hon har även målat tavlor på spillbitar från brädgården.
– Jag försöker tänka återbruk även i måleriet men är bekymrad över färgerna och tänker försöka använda upp det jag har och gå över till mer hållbara färger. Det är tyvärr svårt att hitta Fine art-papper med bra miljömärkning. Jag har kontaktat leverantörer om detta men det verkar inte finnas.
Det har blivit flera utställningar de senaste åren, bland annat i Brynge 2020 och två tillfällen i Stockholm 2022. Kanske blir det en utställning i sommar, på hemmaplan tillsammans med en annan konstnär.
– Jag har ingen tanke att tjäna mycket pengar på min konst, jag har ju mitt jobb. Skapandet är en kontrast till it-jobbet, att fotografera i skogen och att måla är avkoppling för mig, då får jag vila huvudet och försvinna in i en bubbla.