UTSTÄLLNING

Silluetter i staden

I centrala Örnsköldsvik finns omkring 25 skulpturer utplacerade i parker, gathörn och torg. Vissa kanske du aldrig har lagt märke till trots att du passerat dem många gånger. Nu på lördag 23 mars öppnar en ny utställning på Örnsköldsviks museum & konsthall där du kan lära dig mer om de skulpturer som är en del av vår stad.

Den offentliga konsten möter oss direkt och omedelbart. Den får oss att tänka
och känna, ibland reagera och till och med skapa debatt. Konsten är också med
och formar en plats identitet. Det är den offentliga konstens roll.

Så hur berättas stadens historia genom den offentliga konsten? Och kan konsten
säga något om vart vi är på väg? Genom att rikta ljuset mot våra offentliga
skulpturer hoppas Örnsköldsviks museum & konsthall ge en fördjupad bild av den konst som omger oss dagligen, en bild som är mer än en silhuett.

Utställningen "Siluetter i staden - en vandring genom den offentliga konsten" öppnar 23 mars 12.00. Utställningen visas till och med 17 augusti.

I samband med öppningen av utställningen håller Jörgen Nilsson, projektledare vid Statens konstråd och konstnär, en föreläsning om upphandling av offentlig gestaltning. I samband med den uppmärksammade flytten av Kiruna har ett nytt kulturhus byggts, och arkitekten Bengt Ailis önskan var att huset skulle upplevas som “alla kirunabors vardagsrum”. Uppdraget annonserades ut som en öppen projekttävling och av de 120 intresseanmälningar som kom in fick tre konstnärer skissuppdrag. Det vinnande förslaget - en akvarellmålning med måtten 6 x 23 meter – skissades av konstnären Katja Pettersson.
Platsbokning krävs till föreläsningen som startar 13.00: ornskoldsvik.se/museum

Publicerat