MiljÖrnen

Thordab i ständig utveckling

Den stora väggen i konferensrummet är fylld av utmärkelser och nu är Thordab nominerade till miljöpriset.
– När väggen är full är det dags för mig att knalla hem, säger Roger Gustavsson med ett skratt.

Skickliga innovatörer har Örnsköldsvik haft anledning att skryta över under massor av år. Roger Gustavsson tillhör onekligen den skaran och det hinner inte rinna mycket vatten under broarna innan en strålande idé, konstruktion och produkt är utvecklad till ännu en. Sedan 2017 har företaget utvecklat ett miljösystem till en komplett produktlinje med filter, tankar och tillbehör som ökar hållbarheten i maskinparker genom minskade föroreningar i hydraulik och växellådsolja.

– Systemet är moduluppbyggt och skalbart för att passa i alla möjliga sammanhang. Det handlar om att kunna sluta oljetankar från den yttre miljön och säkra att partiklar eller vatten inte kommer in i oljan, säger Roger Gustavsson.

Det innebär i sin tur att oljan håller betydligt längre och att nyttjandegraden skjuter i höjden. Dessutom miljöfördelar
genom minskade utsläpp samt ökad livslängd på filter och system.

Roger Gustavsson utgör tillsammans med bröderna Göran och Urban den andra generationen i familjeföretaget med 15 anställda. Sedan en tid tillbaka är Görans son; Tommy Gustavsson, företagets vd och en stark förespråkare för modernisering och automatisering i tillverkningen av ett flertal industriprodukter.

– Men automatiseringen innebär inte att vi minskar personalstyrkan. Snarare tvärt om och att vi i stället är i behov av och i viss mån annan kompetens än tidigare, berättar Tommy Gustavsson.

Mitt i produktionen pågår dessutom en ansiktslyftning av verkstadslokalerna i Arnäsvall. Nytt ljus och nymålade golv gör sakta men säkert att intrycket stämmer väl överens med ett industriföretag i ständig utveckling.

– För att inte störa produktionen hjälps vi åt att snygga till på kvällar och helger, säger Tommy. 

Tidigare vinnare

2022: Gide Get (företag),
Stensödens Naturförskola
(privatperson/organisation)

2021: Ekogården i Skrike,
Maria Engelbrektsson

2020: Lenas Odling, Thomas Birkö

2019: Svenska kyrkan/Coop,
Kristian Hägglund

2018: MoRe Research, Recycling mums

2017: Polarbröd, Örnsköldsviks
biodlarförening

2016: Lättelement AB, Mellansels IF

2015: BAE Systems, Andro Stenman

2014: Sekab, Anders Lindström

2013: Övik Energi, Jenny & Jan-Ove
Lundqvist

2012: Processum Biorefinery Initiative,
Ingmar Andersson

2011: El-Forest AB, Helen Forsgren

2010: Prismalence, Anne-Li Öman

2009: Botniabanan AB, Själevads IK

Miljörnen är Tidningen 7:s och Örnsköldsviks kommuns gemensamma miljöpris som delas ut i två kategorier; till enskilda personer, organisationer eller föreningar samt till ett företag. Utmärkelsen ges till dem som bidragit till hållbar utveckling och inspirerat andra att förbättra miljön, minska energiåtgången eller står för annan positiv utveckling på miljöområdet. l

Publicerat