Konst

Jag - en utställning

Jaget står i centrum i estetelevernas självbiografiska utställning på Örnsköldsviks museum och konsthall.

Temat på årets utställning fick Nolaskolans estetelever i årskurs två och tre när de besökte Mats Jonssons utställning i höstas. Vilja Norberg har målat sig själv där hon sitter i sitt rum en vanlig morgon.

– Det här är platsen jag återvänder till vid slutet av varje dag och där varje ny dag börjar så jag tyckte det passade.

Saga Söderlinds blyertsteckning har titeln ”Efterlyst” med undertexten: ”Detta odjur har nyss rymt, ser ni den så skjut.”

– Allt vi gör, säger och upplever gör vi också mot vårt inre barn, säger Saga. Exakt den här texten fick jag ta emot som hot på nätet. Bilden var svår att göra eftersom det är något jag fortfarande bearbetar.

Bland besökare och elever träffar vi konstintendent Ulf Edberg.

– De här ungdomarna har ett så härligt driv. I vårt uppdrag ska vi jobba tillsammans med barn och unga, inte bara för dem. Det här är ett perfekt exempel på när det samarbetet blir bra.

I verket ”The beautiful things” visar Isac Gästrin det fina och det ”fula” med att vara trans. Blommorna och bladen står för växandet, att det tar tid att nå dit man vill vara. Där finns också sår som läkt men som följer med hela livet.

Elias Nilsson har fokuserat på sin bakgrund tre generationer bakåt i sin trasmatta.

– Mattan blir en livsväv, ett släktträd där det vita i mitten är jag och så har jag mammas och pappas släkt på var sida med tredje generationen längst ut, förklarar Elias.

Han har vävt en matta tidigare tillsammans med sin farmor som var ett stöd även i denna.

– Varje släkting har fått sin färg och vissa har fått sina plagg invävda. Mina armar avgjutna i gips håller i min text med korta släkthistorier.

Utställningen pågår till 9 mars och ett besök på museet är en härlig aktivitet för sportlovsfirare.

På bilderna ser vi:
  1. Vernissage för utställningen "Jag, självbiografi inspirerad av Mats Jonsson".
  2. Saga Söderlind vid sin "Efterlyst" som påminner oss om att vara rädda om vårt inre barn.
  3. Elias Nilssons "Livsväv" där en trasmatta symboliserar bakgrund och släkthistoria.
  4. Isac Gästrins "The beautiful things" som visar det fina och det "fula" med att vara trans, att växa men också bära sina sår.
  5. Vilja Norbergs "Ytterligare en morgon", en blick in i ett sovrum.
  6. Stina Estvalls "Blomma ut" som visar Stinas utveckling från barn till den hon är i dag kopplat till självkänsla och prestationskrav.
  7. Tindra Jantunen Larssons "Tunna rötter" som gestaltar Tindras önskan att hålla kvar vid sina finska rötter, här representerade av fjällsippan, en blomma som växer i Finland.
  8. Annie Lindgrens "Min bästa vän" betraktas av besökare och elever. På en rosa botten sitter en avbild av Annies hunds nos.
Publicerat