KROPP & SJÄL

Ny energi med qigong

Den har anor tusentals år tillbaka i tiden och stärker både den fysiska och mentala hälsan.
– Det här är min grej, jag känner mig lyckligt lottad, säger den nyligen utbildade qigonginstruktören Susanna Stavbom Nordlund.

På källargolvet till vänster om hissdörren visar ett par ljuslyktor vägen in till samlingslokalen på Baldersvägen i Örnsköldsvik. Utanför det tegelröda höghuset piskar snön men för besökaren av kvällens qigong-pass väntar ett i Susanna Stavbom Nordlunds händer varmt ombonat rum fyllt av meditativ musik. Det är dags för årets första gruppträning och Susanna har förberett med såväl ljusslingor som tända ljus och röda, mjuka madrasser.

Som nyutbildad qigonginstruktör – henne själv veterligen den just nu enda i Örnsköldsvik – har hon med sitt företag Qigong med Susanna sedan i fjol våras undervisat i den flertusenåriga träningsformen utvecklad i Kina att stärka utövarens mentala och fysiska hälsa.

– Jag sökte själv efter något som kunde ge mig ett lugn, jag är en väldigt intensiv person – på jobbet kallas jag för "duracellkaninen", säger Susanna och skrattar. I qigongen hittade jag helt otippat ett lugn och en närvaro som är helt magisk. För en stund slipper jag det surr i hjärnan som så många har i dag.

Till vardags påträffas Susanna i receptionen på Paradiset. Efter hennes distansutbildning via Qiharmony i Stockholm 2022 erbjuder hon numera även äventyrsbadets spagäster att slappna av till qigong. Precis som under gruppträningarna på Baldersvägen handlar det då om medicinsk qigong, en av fem huvudmetoder inom
kinesisk medicin. Två andra är akupunktur och användandet av örtmedicin. Specifikt benämns den typ av medicinsk qigong Susanna lär ut som Zhineng qigong.

Medan västerländska studier fokuserar på de mer mätbara hälsoeffekterna bygger den filosofiska delen av qigong på tanken att livsenergin qi hittas i allt levande. Med händernas rörelsemönster, antingen med handflatorna utåt eller inåt mot kroppen, förs stagnationer bort och energi in.

– Med "qi" menas just livsenergi och "gong" står för ett arbete. Vi arbetar alltså med en livsenergi. Det är i alla fall det kinesiska perspektivet. Min lärare pratade mycket om universum. Det får man själv välja att ta till sig eller inte, hos mig kan qigongen bara handla om att komma hemifrån, få en lugn stund, mjukare kropp och kanske artrosen i knäna att kännas lite bättre.

När mörkret lagt sig ramlar Susannas gruppdeltagare in. Passet är sedvanligt uppdelat i flera olika delar: med fötterna stadigt mot marken och tårna pekandes rakt fram instruerar hon gruppen i fem särskilda rörelsemönster, allt i ett lugnt flöde.

­­– Vi stannar aldrig upp i statisk position utan rör oss hela tiden. För min fibromyalgi är det jättebra. Har någon ont i ett ben eller en arm går det bra att sitta. Allt sker kravlöst, efter egen förmåga. Duktigheten kan släppas utanför dörren.

Därefter väntar en stunds meditation och slutligen avslutar Susanna passet med en tebjudning.

– Då sitter vi där och pratar och myser.

Hur ofta tränar du själv qigong?

– Förutom måndagar och onsdagar, ett par gånger till per vecka. Det ultimata är att göra det varje dag. Man hittar på olika anledningar att inte göra det, men ett pass tar bara 15-20 minuter i lugnt takt. En rörelse kan du välja att göra en gång, tre gånger eller nio.

När mår du som bäst av qigong?

– När jag är med mina deltagare. Jag älskar att ge omvårdnad, jag har alltid varit den som tagit hand om folk och det är så härligt att få ge det man brinner för. När jag landat i det här nya med att lära ut planerar jag för fler prova på-tillfällen. För det här är min grej, jag känner mig lyckligt lottad.

Under året är kanske också ett lokalbyte på gång.

– 2024 kommer att vara mitt år, säger Susanna Stavbom Nordlund.

Publicerat