Att fixa dagen innan: Mitten och parfait/glass
Att fixa på nyårsafton: Maräng och topping
MITTEN: CHOKLADGANACHE
150 g grädde
130 g mjölk
70 g socker
4 medelstora äggulor
250 g mjölkchoklad
2 msk rumsvarm guldnougat (utelämna om allergisk)
Sätt mjölkchokladen i vattenbad så att den börjar
tempereras och har smält. Häll grädde, mjölk och socker i kastrull, reducera till hälften. Handvispa ned äggulorna i gräddmjölken, värm till 85 grader. Tillsätt mjölkchoklad och den mjuka nougaten. Mixa krämen slät med stavmixer.
Lägg i spritspåse och frys.
PARFAIT/GLASS
3 dl lättvispad grädde
3 medelstora äggulor
1 dl florsocker
2 cl Strega (italiensk örtsprit, 40%)
40 g hackad mörk choklad
Vispa äggulor och florsocker fluffigt. Tillsätt hackad
choklad och Strega. Vänd i grädden. Lägg i spritspåse.
Montering, dag 1: Klipp toppen på spritspåsen till ganachen, spritsa ca 40 grams klumpar och rulla till bollar. Om det blir fler än tre; förvara i frys som kaffegodis. Täck insidan av tre skålar (ca 10 cm i diameter) med plastfolie. Fyll parfait/glassmet upp till 3/4 av varje skål. Lägg i en ganache-boll i varje, tryck ned så att den täcks. Ställ i frys till nästa dag.
MARÄNG
3/4-delar dl vatten
210 g socker
100 g äggvita
1 msk socker
1 tsk citronsaft
Torka rent marängbunken med lite ättika. Förbered för vispning med äggvita, socker och citron.
Koka vatten och socker. Vid 110 grader; börja vispa äggvita på medelhastighet och bilda lättare maräng. När sockerlagen under tiden når 120 grader: ta bort från spisen och tillsätt med långsam stråle i den vispade äggvitan. Fortsätt vispa när du tillsätter sockerlagen.
Vispa nu tills marängen blivit sval. Den ska vara fast, blank och skapa fin topp på visphuvudet.
TOPPING
1 dl hasselnötter (undvik om allergisk eller välj annan nöt)
1 msk florsocker
Rosta nötterna på medelvärme i stekpanna, under rörelse. Tillsätt florsocker, rör tills sockret smält och bildat en karamell kring nötterna. Svalna på tallrik i rumstemperatur. Krossa nötterna något.
Montering, dag 2: Lägg en liten bricka i frysen 10 minuter innan du börjar. Ta skålarna från frysen, värm lite med händerna så att surprisen lossnar. Avlägsna plasten, lägg dess flata sida nedåt på brickan och fördela marängen över, som fina små gräddtårtor. Lägg brickan i frysen tills det är dags att äta.
Grande finale!
Ta ut surpriserna från frysen, placera på valfria serveringstallrikar. Bränn av dem med brännarna, strössla över nöttoppingen (på bilden här intill har Linnéa och Peter värmt lite Strega att flambera surprisen med). Dags att hugga in!