ARBETE & UTBILDNING

7 tips! Så förbättrar du din studieteknik

En bra studieteknik kan göra underverk för din skolgång.
– Det blir roligare, går snabbare och fördjupar kunskaperna, säger studievägledaren Ingmar Andersson.

Ingmar Anderssons bok "Hur pluggar du – ifrågasätt din studieteknik" har nyligen tryckts i en fjärde upplaga och hittas på skolor landet runt. Skriven på uppdrag av Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, har den hunnit hjälpa många elever att förbättra sitt sätt att studera.

– En del får en chock av att behöva läsa 1 000 sidor på högskolan, vissa klarar det inte och hoppar av. När jag själv började på universitetet fick vi en halvdagskurs i studieteknik, det blev en aha-upplevelse. Jag har sett hur folk har kämpat på Komvux och andra ställen och känt att jag ville skriva en bok i ämnet, säger Ingmar Andersson som i över 30 års tid arbetat som studie- och yrkesvägledare på det som numera kallas Vuxenskolan i Örnsköldsvik.

Pensionär till trots är han i dag verksam som distanslärare i examensarbete på Arena yrkeshögskola i Karlstad och för 7ans läsare delar nu Ingmar med sig av sina bästa tips för goda studieresultat.

– Punkt 7 är viktigast. Repetition är kunskapens moder. Det är inte att läsa boken två gånger, du kan skumma igenom snabbt. Redan efter första dygnet tappar du annars nästan hälften av vad du lärt dig.

Boken finns att gratis beställa hem på Sacos hemsida eller att direktläsa som pdf. Googla "Saco Hur pluggar du".

 

Fakta

INGMARS BÄSTA STUDIETIPS!

1. Ta studierna på allvar

Många vill inte utmärka sig genom att vara duktiga. I idrott är det viktigt, så varför inte också i studier? Med en måttlig ökning av insatsen kan du förbättra dig väldigt mycket.

2. Tjuvläs

Förbered dig; skumma bokavsnittet du vet att läraren ska ta upp. Googla lite på ämnet. Då har du redan koll och lektionen blir nästan en första repetition.

3. Anteckna

Under föreläsningen; anteckna stödord. Det räcker för att du ska komma ihåg när du repeterar. Använd helvita papper för att rita figurer vid behov.

4. Planera i kalendern

Gör en tidsplan. I kalendern kanske det redan finns planerat för Gym, Bio och Kompisar. Fyll på med Plugg. Markera i studieboken hur mycket du ska hinna varje dag.

5. Läspuls

En bra läspuls är att läsa ett lämpligt långt stycke, kanske till nästa underrubrik. Stanna upp och försök, tyst för dig själv, att med egna ord sammanfatta vad du läst. Om du klarar det har du förstått och kan fortsätta. Om inte måste du läsa om. Inse att vissa bokavsnitt är viktigare än andra, ofta får du en hint av lärarens genomgång.

6. Stå upp

”Nu ska jag sätta mig med böckerna” är ett vanligt uttryck. Att stå upp och läsa ger betydligt högre koncentration. Efter 45 minuter tar du paus, äter ett äpple, kollar sociala medier. Och kör ett pass till om det behövs.

7. Repetera

Många tror att repetition är som att se en repris på tv, vilket tar lika lång tid som första gången. Och det gör det om du väntar för länge med repetitionen. Repetition går väldigt snabbt om du repeterar direkt efter att du läst, sedan efter ett dygn och slutligen efter en vecka.

Direkt efter: Kolla snabbt tillbaka på de sidor du just läst innan du slår igen boken. Bilder och mellanrubriker.

Ett dygn: Ta fem minuter på morgonen att gå igenom gårdagens läsning.

En vecka: Gör en snabb repetition. Sedan är det dags för provet.

Länkar
Publicerat