KULTUR

Konst & bubbel

”Konst gör oss bubbliga, och bubblor är konst.”
Det kan man läsa på en skylt inne i nyöppnade Canvas & Cork, och som företagsnamnet antyder är det här en plats för konst och dryck – med betoning på champagne. Monica och Mats Jonsson samt Marcus och Camilla Steen ligger bakom den spännande samlingsplatsen i centrum.

Konst av Camilla Steen och Hannah Jonsson är det första man lägger märke till när man kliver in i lokalen på Storgatan, strax nedanför Stora Torget. Men snart inser man att det här är något mer än ett galleri. Glas och champagnekorkar ger en hint.

– Jag och Camilla pratade om konst, och att intresset för champagne också är en konst. Vi tycker att det är en bra combo, säger Marcus Steen, vars stora intresse för champagne vi berättade om här i 7an för några år sedan.

Nu har han och Camilla öppnat Canvas & Cork tillsammans med Monica och Mats Jonsson, som under flera år drev Vincontoret i källarlokalen under Statt.

– Vi kommer att köra vinprovningar med betoning på champagne och Frankrike, berättar Mats och visar oss en trappa ned där man inrett ett elegant provningsrum i källaren.

Första inbokade provningen sker 18 januari med vinskribenten och champagnekännaren Fredrik Schelin.

– Vi har också klart med en resa ned till Champagne i april, med Fredrik som ciceron, fortsätter Mats.

Här på Canvas & Cork ska man också kunna lära sig om vikten av att servera dryckerna i rätt sorts glas – från Riedel, som under ett halvt sekel fokuserat på att ta fram druvspecifika vinglas.

– Vi vill visa hur glasen skapar de bästa förutsättningarna för drycken, förklarar Marcus. Med respekt för vinproducenterna.

Till provningarna har de också klart med catering från Linnéa & Peter och Matstudio S20.

– Det borgar för att det blir lika hög kvalitet på maten som på drycken, lovar Mats, som sedan länge också har ett stort intresse för konst.

Men på den fronten får han numera hjälp av Camilla, som redan sålt nästan allt hon visar upp.

– Det är helt fantastiskt. Vi vill också göra något för ungdomar som sitter hemma på rummet och kanske har gjort fantastiska verk som de inte kommer ut med. Vi ska förstås ha någon form av kvalitetsfilter men man får väldigt gärna höra av sig till mig om man är intresserad att visa upp sin konst här, säger Camilla.

Mats och Marcus är noga med att poängtera att Canvas & Cork inte är något exklusivt ställe för extrema vinkännare, här ska alla känna sig välkomna.

– Det spelar ingen roll om man kan mycket eller lite, det ska kännas mysigt att komma hit. Vi vill att alla ska få en chans att prova champagne och uppleva det på rätt sätt, säger Marcus.

– Här ska det vara en vardagsrumskänsla, betonar Mats och berättar att intresset redan varit stort.

– Både för provningar, för konsten och för den planerade resan till Champagne.

 

Publicerat