FÖR NÖJES SKULL

"Att bo här ger fullständig sinnesro"

Han har rotat sig i Lemesjö och saknar inte längre turnerandet som musiker. Hellre lockar ett avsnitt av "Frasier".
– Jag känner mig otroligt priviligierad just nu, säger Anders Rönnblom.

Från sovrummet sprider sig värmen från den avlånga kaminen i hörnet och det doftar gemytligt svagt av ved i nedervåningens kök. På golvet vilar 14-årige Ziggy, en tjockpälsad fyrvägskorsning till hund som bara var en liten valp när Anders Rönnblom 2009 checkade ut från Korpbergets behandlingshem och vidare in i en ny och nykter vardag. Här, i Lemesjö utanför Trehörningsjö, har de sedan dess trivts med både livet och i varandras sällskap.

– Att bo här ger fullständig sinnesro, det är helt underbart. Jag kan koppla av och spela gitarr klockan två på natten, det är inget som stör, säger Anders, 58, som köpte sin pappas barndomshus 2006 och därifrån har sex mil till sitt jobb som behandlingsassistent på kommunens beroendeenhet i Överhörnäs.

En daglig tur- och returresa på tolv mil han gärna tar.

– Det funkar kanon. Det som är skönt är att man hinner vakna på vägen dit och lämna jobbet bakom sig på väg hem. Jag har bra kollegor och trivs jättebra. Som stödperson möter jag upp människor med psykisk ohälsa eller drogproblem och då är min egen erfarenhet från backen ovärderlig. Alla kan läsa sig till att man mår dåligt om man dricker för mycket. Jag vet exakt hur dåligt man mår. Jag brukar säga att de som läst om första världskriget vet vilka länder som deltog och vilka slag som utkämpades – skillnaden är att jag har legat i skyttegravarna.

I dag är han en man av helt andra rutiner. Som att alltid göra i ordning sin gröttallrik innan läggdags och se sitcoms efter middagen.

– Jag är väldigt statisk gällande sånt. Jag försöker komma i säng vid 21 och eftersom jag har timer tänds belysningen prick klockan 5 på morgonen. Då sitter jag här med levande ljus och käkar gröt. Enormt skönt. En vana är också att se "Frasier" när jag kommer hem från jobbet, den är så jäkla dråplig. Då kastar jag mig i tv-soffan i bara kalsongerna. Jag gillar den lättsamma underhållningen, det är nästan terapeutiskt. Nu har "Frasier" kommit med nya avsnitt, så jag är lycklig.

När tillfälle ges fortsätter Anders även med sitt musicerande. Som basist i tidigare Desert Rain, Killer Bee och det i februari albumaktuella Social Disorder har han under många år hunnit turnera i både Sverige, Europa och USA. Numera är det inget han saknar.

– Musiken har alltid varit första prioritet tidigare och den är fortfarande viktig, men att turnera ... ärligt talat är jag mätt. Been there, done that. Det andra måendet är viktigare nu. Att må bra med arbete och familj. Samtidigt är det terapi att skriva egen musik, tar man bort musiken från mig skulle det vara som att rycka en krycka, få punktering på två däck. Då kör jag i diket.

Inte minst märks det terapeutiska i texterna till Social Disorders första album "Love 2 Be Hated" från 2021.

– Den är nästan som en resa, hela vägen tills jag valde att bli nykter. Som i titelspåret, hur jag tänkte att inget spelade någon roll, att det inte fanns någon som förväntade sig att jag skulle bli nykter. Att jag mådde bra av att folk hade en skev uppfattning av mig. Den nya plattan ("Time to Rise", släpps i februari) är en utveckling från det, till var jag står nu och sidovinsterna runtomkring. Den handlar om att sätta ned foten och göra förändringar, att ta fram det goda. För det är för mycket skit ute i världen nu, alldeles för mörkt. Man mår nästan bättre om man inte läser nyheterna.

Nu väntar julfirande i Lemesjö tillsammans med familjen och nära och kära. Och så planerar Anders att det ska förbli långt in i framtiden.

– Du skulle aldrig få mig att flytta till stan, det finns inte på kartan. Här är det fasta boendet. Det är helt underbart och jag känner mig otroligt priviligierad just nu. Jag har ett jobb jag trivs med och två fantastiska barn. Jag kräver inget mer än så. 

Anders favoriter

3 förebilder till basister

1. Phil Lynnot (Thin Lizzy).

2. Steve Harris (Iron Maiden).

3. Roger Glover (Rainbow/Deep Purple).

Phil och Steve är basister i stora band där de är frontfigurer och skriver låtarna, det är fantastiskt. Alla har varit en enorm inspirationskälla, framför allt Phil med hans driv i basspelet. Han sätt att skriva låtar är magiskt, det finns ingen logik i dem! Man blir glad av att lyssna. Bäst är plattan "Bad Reputation", sedan "Thunder and Lightning". För den som aldrig lyssnat, spela "Do Anything You Wanna Do" och "Waiting For an Alibi". Fantastiska gitarrstämmor.

3 terapeutiska låtar

1. "Your Song" – Elton John (1970). Om att göra det man kan. Att "jag kan inte ge dig allt men här och nu kan jag ge dig det här". Allt behöver inte vara så grandiost hela tiden, man är tillräcklig och många gånger är det tanken som räknas. Jag kan räkna hur många Elton-låtar som helst, som "Sorry seems to be the hardest word". Elton är en favoritartist.

2. "Temple of the King" – Rainbow (1975). Fantastisk. Det är partiet med sticket, den melodin berör väldigt mycket. Jag lyssnar på allt, bara det finns en melodi. Därför kan jag inte lyssna på rap, exempelvis. Då bara kokar det i huvudet, jag får inte ihop det. Med den här låten känner jag ett lugn, som att jag bara tar ett djupt andetag. Kommer jag hem stressad är den här perfekt.

3. "Crying in the Rain" – Whitesnake (1982). Känslan är att du är utelämnad, i sorg. Men att det då gäller att bearbeta och kliva upp igen. Just det budskapet lyfter så bra i låten. Hela plattan "Saint and Sinners" är för övrigt väldigt bra.

3 låtar som piggar upp

1. "Spotlight Kid" – Rainbow (1981).

2. "Burn" – Deep Purple (1974).

3. "Cold Sweat" – Thin Lizzy (1983).

Favoritcitat

Jag har två av Winston Churchill. "Tact is the ability to tell someone to go to hell in such a way that they look forward to the trip". Att korrigera folk med ett leende på läpparna. Många gånger ser jag hur folk i sociala medier inte är uppdaterade utan inkörda på ett visst område. Att då presentera något så att folk säger "Ja, just!", med smartness och kunskap.

Även "You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life". Man kan inte göra alla till lags men många gånger har vi en förmåga att vika ned oss, det är så jäkla trist. Stå upp för det du tror på, det du är mån om. Det gäller också för det jag arbetar med; att ta ansvar för saker du gjort, stå till svars för dina handlingar för att få insikt i din problematik. Annars kommer du aldrig kunna göra en förändring.

3 artister folk inte tror Anders lyssnar på

1. Eros Ramazzotti. Det som fascinerar är hur han, exempelvis i "Se Bastasse una Canzone", höjer tonen stegvist för varje vers. Det är hans signum, i stället för som i en sista refräng på Melodifestivalen. Så jäkla intelligent så det finns inte. Det blir en helt annan dynamik.

2. Tom Jones. Rösten håller fortfarande samma kvalité. Det är det inte många sångare som har. Ibland sätter jag på mig hörlurarna och bara lyssnar.

3. "Hair" (och andra musikaler). Grymt bra film, den kan jag se flera gånger. "Aquarius" och "I Got Life", alla de låtarna. Andrew Lloyd Webber gillar jag också väldigt mycket.

En egenskriven favorittext

"Windy Road" (från Social Disorders "Love 2 Be Hated", 2021) är speciell. Vill jag lätta på trycket är den mer aggressiva titellåten bra, men jag gillar det melankoliska här.

"Hush hush, babe – close your eyes and fade away. Hold me close, in the temple of the rainbow gold. Shattered glass, an illusion from your broken past. Hidden words, in the shadow of the magic world."

Som drömmen och önskan hos det lilla barnet inom oss att göra något bra. Att resa oss efter att vi kraschat.

3 favoritfilmer

1. Nyckeln till Frihet (1994). Tvisten är helt sagolik och Morgan Freemans och Tim Robbins skådespeleri är så otrolig bra.

2. Maffiabröder (1990).

3. Casino (1995). 60-70-tals-maffiafilmer är alltid spännande. De känns inte krystade som andra filmer där det ska skjutas 800 skott. Det räcker med ett.

3 favoriter till tv-serier

1. Frasier. Bästa scenen är när Niles (brodern) ska stryka kläder men gör sig illa på fingret och svimmar eftersom han inte tål att se blod. Det börjar brinna och han vaknar upp, tittar på blodet på fingret och svimmar igen. Den scenen kan jag se hur många gånger som helst.

2. Två och en halv män. Charlie Sheen super och pundar. Det är kanske inte min kopp te – men det är den där likgiltigheten han har till allting. Lättsam och rolig att titta på men kommer inte upp i samma standard som Frasier.

3. Vänner. Chandlers sätt att vara och hur enormt blåst Joey är. Har du sett avsnittet när han ska snacka franska (skratt)? Jag ser sitcoms varje dag, nu har jag matat alla säsonger av "Solsidan". En klassiker är ju också "Våra värsta år", även om den är brutalt grov.

Publicerat