FARS DAG

Grattis på Fars dag!

Söndag 12 november firas fars dag. Hur viktig är dagen och hur ska en bra pappa vara?
7an tog en promenad i centrala Örnsköldsvik för att ställa frågor om pappor och föräldraskap.

Hur ska en bra pappa vara?

Johan och Elvira Fjällberg, Brunnsnyland

– Snäll. Han ska lyssna på barnen om de vill säga något viktigt, säger Elvira.

– Typ om man gjort illa sig eller om någon varit dum i skolan. Då kan han kontakta föräldrarna eller nåt, säger Johan.

– Och lite busig, som våran pappa brukar vara.

– Han liksom duttar på axeln och lyfter upp oss. Han brukar lyfta mig under benen och så upp i taket.

– Och han är bra på att lära oss saker.

– Som att knäppa med fingrarna.

 

Hur minns du bäst din pappa från när du var barn?

Marie Nordin, Gullänget

– Han finns inte längre men han var min bästa vän. Jag har jättemånga minnen. Han ställde alltid upp, som att skjutsa och hjälpa mig flytta hemifrån. Vi kunde prata om allt. Att få ventilera med honom, om något exempelvis hade hänt på skolan, var jätteskönt. Det var en tröst. Det är tråkigt att min dotter Alma bara var ett år när han gick bort, men han hann njuta lite av henne. Alla minnen är bara ljusa.

 

Hur uppvaktar du pappa på fars dag?

Tobias Ådahl, Bjästa

– Alla fäder uppskattar nog att bli uppmärksammade och visad extra kärlek. Det gör jag lite överlag, varje dag. Pappa har amputerat benet, vi har en bra relation och hjälps alltid åt. Det är ge och ta åt varje håll. Vi bor nära varandra och jag brukar hjälpa till med saker som snöskottning och gräsklippning. Men jag kommer ändå att köpa något. Jag har funderat på en tröja och kanske hittar jag någon sådan.

 

Vad förväntar du dig på fars dag?

Sven-Olof Strömberg, Örnsköldsvik

– Så långt har jag inte tänkt. Skjortor har jag gott om redan. Men mina två barn kommer med barnbarnen och då ordnar jag fika, eller i alla fall kaffe – min dotter brukar ta med sig något gott till det. När jag var barn var det inte lika mycket presenter, det var stor skillnad på den tiden, vem som tjänade mer eller mindre. Men till fars dag hade mamma alltid bakat. Just att bara träffas och fika, det är det som är roligt. Det ser jag fram emot.

 

Hur har din pappa påverkat dig i ditt eget föräldraskap?

Mattias Aspfors, Vårby

– Mycket. Som barn snappade jag upp alla positiva egenskaper. Han var alltid tillgänglig och det försöker jag föra över nu när jag har egna barn, en pojke på sex år och en flicka på tre. Att skapa lyckliga stunder, för de kommer man ihåg som äldre. Pappa hittade ofta på utflykter, som att tälta i södra Sverige och besöka High Chaparall. Att åka i väg, bara tillsammans, är viktigt. Det behöver inte vara något speciellt.

 

Hur viktig är fars dag?

Linn Iwarson, Gullänget

– Jätteviktig, det är en dag att visa uppskattning. Man har ju fått mycket och fars dag är en dag då man kan ge något tillbaka. Jag brukar fira med fika och ge en liten present, i år tänkte jag en hockeybiljett till MoDo-
Oskarshamn. Ishockey är ett gemensamt intresse och det var ett tag sedan vi gick på en match tillsammans, så nu är det dags.

 

Vad är bäst med att vara pappa?

Daniel Persson, Själevad

– Att se deras leenden och uppskattning. Och att se dem utvecklas. Jag har barnen varannan vecka och ibland ser jag en skillnad bara på en vecka. Barnen ger en form av livsmening. Det är kul att se deras olikheter, det skiljer fyra år och de är verkligen två helt olika personligheter med olika intressen. Särskilt känner jag igen mig i den yngre, vi delar personlighetsdragen att vara lite tjuriga och dåliga förlorare (skratt). Det är både kul och lite frustrerande eftersom man vet att det inte alltid är gynnsamt. Men jag får uppmuntra till att inte göra samma misstag som jag ibland har gjort.

 

Vad är det bästa minnet du har med din pappa?

Ida Vestin, Björna

– Bland annat när jag var liten och vi fiskade i Ledingsjön en vinter. Då fick vi umgås. Det var roligt och mysigt; vi grillade korv och samma dag lärde han mig att åka skridskor. Vi umgås fortfarande ofta, bara i dag käkade vi hamburgare tillsammans efter att jag gjorde AM-provet. Att vara med varandra och umgås på tu man hand är viktigt.

Publicerat